Hjerterytme og ekstraslag

Spørsmål

Hei! Jeg opplever ofte å få ekstraslag på hjertet. Det er noe jeg har hatt i mange år, og er utredet godt for. Jeg farer likevel skremt opp når jeg får dem, spesielt når jeg opplever at jeg samtidig, eller rett etterpå, får et skikkelig sug gjennom kroppen. Hva er dette for noe? Noen ganger er det ekstra slaget dessuten faktisk vondt. Kan det være en annen type ekstraslag jeg opplever da? Jeg får dem ofte etter et måltid, når jeg legger meg ned, når jeg bøyer meg ned og i oppstart av aktivitet. Andre eksempler er når jeg er litt oppspilt (glad!) eller når jeg skravler mye og fort mens jeg dytter barnevogn opp en bratt bakke. Jeg sliter ofte med pustebesvær - en følelse av at jeg ikke får trukket nok luft, og opplever at det ene gjerne fører til det andre. Burde jeg utredes på nytt? Jeg har gått i terapi for dette. Hos forskjellige behandlere, mange ganger. Likevel blir jeg altså så redd, og jeg blir fryktelig deprimert i perioder det står på. Det er virkelig en hemmer av min livskvalitet. Jeg har to små barn og jeg bruker mye av tiden sammen med dem på å være redd for å falle sammen av hjertestans!

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Du har opplevd ekstraslag , gjennom flere år og er utredet for dette. Det at du farer opp og blir skremt når du får dem, er at du får angst når du føler disse ekstraslagene, som kommer mellom normale slag og kan gi et påfølgende kraftigere slag.  Ved måltid setter man igang mange prosesser, blodsukkerforandringer, sirkulasjonsforandringer i tarm og en økt hjerteaktivitet Når du legger deg ned kan kan det tenkes at du kjenner dem bedre enn når du står og går. Det at du ikke får nok luft-dyspne-kan skyldes både fysiske symptomer, men også psykiske. Dersom man for eksempel puster overfladisk ved angst, så kan man få prikking og stikking rundt munnen og i hendene. Dette er hyperventilasjon. Dette kan være angstutløst. Du har vært til utredning flere ganger. Ut fra hva du beskriver, er det ikke holdepunkter for at du skal utredes videre på det nåværende tidspunkt. Jeg forstår at du er redd og at du blir deprimert. Dette vil igjen gjøre at du får en dårligere livskvalitet. Problemet med angst er at denne angsten kan knyttes til ulike situasjoner og kan forbindes med nært sagt alle situasjoner, gjennom læring (læring ved betingning). Det "enkle" svaret mitt er at du må fortsette med terapi og på den måten forsøke å bekjempe angsten og redselen for å dø av hjertestans. Jeg forstår at det ikke er så enkelt, men jeg synes altså at det ikke er grunnlag for at du skal utredes på nytt.  Du er allerede godt utredet for dette, og du blir mest sannsynlig ikke mer tilfreds om man gjennomfører  ytterligere en utredning. Det er svært sjeldent at noen i din aldersgruppe får hjertestans, og spesielt etter som du er grundig hjerteutredet og at man derved har kunnskap om hjertet ditt.

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 199,-