Hjerterytme og ekstraslag

Spørsmål

Hei!
Jeg er en jente på 28år, slank, ganske aktiv, trener ca 5dager i uken, styrke og løping. Spiser sundt, men jeg røyker. Røyker mye mindre nå enn jeg har gjort siste årene. Hatt opphold på 2år, men denne situasjonen var ikke anderledes fordet. Tar ingen medisiner annet enn tran. Ingen kjente sykdommer eller allergier. Normalt lavt BT ca 100/60.
Jeg har i 12år hatt en del "ekstra slag" som legen min har kalt det. Hjertet mitt løper løpsk i 30sek-1min, noen ganger litt lengre. Og flere perioder etter hverandre. Som oftest i forbindelse med at jeg legger meg. Det slår helt i utakt når jeg anstrenger meg som ved f.eks løping (dette er forøvrig ikke veldig plagsomt) dette skjer hver gang. Fort, sakte, hopper over om hverandre. Kanskje noe mer uttalt nå enn tidligere.
Men nå hopper det også over slag i perioder, slik at pulsen på 1min (da telt hele minuttet) kan være så lavt som 40. (Sikkert pga det hopper over noen slag) dette kommer som små "anfall" ofte 3-4 ganger etter hverandre på 1-2min per, dette føles utrolig ubehagelig og det kan begynne å prikke i kroppen. For 8år siden gikk jeg med EKG over 3døgn, løp på maskin med målere, og sjekket hjertet i 3D, men de kalte det bare "ekstra slag" er dette normalt? Dette med hjertebank skjer kanskje 1 gang i uken, og det at det "hopper over" slag skjer 1-3 ganger i uken. Jeg blir urolig når dette skjer, men føler jeg har mast hull i hodet på legen min og leger fra det private om dette, uten "tydelige" svar..

Mvh
Jente 28

Svar

Hei !
Du er en 28-årig jente som trener aktivt opp til fem dager i uken. Dine plager er at du har ekstra hjerteslag, som du opplever som plagsomme. Du røyker. Du er også tidligere utredet med hjerteregistrering i tre dager uten at man påviste noe galt, bortsett fra ekstraslag. Du er grundig utredet med hjerteekko. Den diagnosen du har fått er "ekstraslag".
Ekstra hjerteslag er svært vanlig, men ofte merker man ikke at man har dette. Det er ufarlig. Etter et slikt "ekstra hjerteslag", så vil det bli en liten pause før neste normale hjerteslag kommer. Det er naturligvis plagsomt, men igjen helt ufarlig og normalt . Du er grundig utredet, og jeg vil ikke anbefale deg noe mer utredning i forhold til dette. Det finnes i dag i dag utstyr som man kan benytte sammen med en App, som viser ditt EKG. Du vil da lett kunne se at du har et normalt EKG. Vertikal helseforsikring har dette utstyret.
Men, du kan altså slå deg helt til ro med at dette ikke er farlig, men kan oppleves som plagsomt.