"Hjerteklapp"

Spørsmål

Skriver til deg for å slippe mer mas om at "nå må du til legen".
Jeg har enkelte ganger "hjerteklapp", altså at hjertet slår VELDIG fort (+ diverse som kommer av dette).
Når jeg driver med fysisk aktivitet, f.eks. når jeg går i jamnt tempo i kilometerlange motbakker på ski, stopper for så å gå videre igjen, da får jeg det nesten alltid. I tillagg til at hjertet slår i rekordfart, får jeg liksom melkesyre i beina, og videre så sprer det seg en slags slapphetsfølelse utover i armene og beina (lignende følelse som sprer seg i kroppen etter en nesten-ulykke i bil). I tillegg blir jeg svimmel og ser uklart på avstand.
Jeg må alltid stå rolig lenge, men det kommer tilbake når jeg begynner å bevege meg særlig igjen. Jeg pleier likevel alltid å gjennomføre det jeg har tenkt.

Hva er dette,
er det farlig,
er det noe å gjøre med det?

Piff

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det hadde vært veldig greit om man alltid kunne få en eksakt diagnose over internett, og noen ganger klarer man det, men på ingen måte alltid.
Derfor blir min oppgave her mer å tenke litt høyt sammen med deg, og gi deg råd om hva du kan foreta deg.
NB Det er meget mulig mitt råd ender med at du nettopp "må ta deg en tur til legen" slik som du allerede har fått høre litt for mye ! :)

Du har en glimrende beskrivelse i ditt spørsmål, at du får samme følelsen som etter en nesten-ulykke i bil. Dette tyder på en svær adrenalinreaksjon i kroppen. Adrenalin er stresshormon, og kroppen skiller det ut ved alle former for "stress". Da snakker vi ikke om stress på den måten som vi gjør i dagliglivet, men på plutselige påkjenninger, både fysisk og psykisk.
Adrenalin er kroppens alarm-hormon, og dets funksjon fra naturens side er det som på engelsk kalles "Fight or flee", dvs kjemp eller flykt.
Hvis vi som steinaldermennesker plutselig stod ansikt til ansikt med en bjørn, så var det adrenalinets oppgave å få oss til å greie å løpe raskere enn noen gang før, evt å slåss hardere enn noen gang før.
Vi får f.eks. en svær adrenalinproduksjon etter en nestenulykke, eller om noen står bak en dør og "skremmer vannet av oss".
Hjertet raser, det pumper i tinningene og vi svimler osv osv.

Så spørsmålet er hva det er som utløser dette hos deg.
Det kan jeg ikke si med sikkerhet, og det er dette som vil kreve legeundersøkelse.
Det første jeg ville fått undersøkt, er om du har "forhøyet stoffskifte", dvs hypertyreose, at skjoldbruskkjertelen på halsen produserer for mye thyroxin-hormon. Dette kan du lese mer om i vedlagte link. Man undersøker dette med en blodprøve.
Videre kan det være du har hjerterytmeforstyrrelser, og dette undersøkes bl.a. ved at man undersøker hjerterytmen med en "båndspiller" festet til elektroder på brystet i et døgn, og dette registrerer hjerterytmen din, slik at legen deretter kan se hva slags evt rytmeforstyrrelse du har, og si noe om det er en ufarlig eller farlig type, og evt gi deg behandling for dette, om det trengs.
Andre årsaker kan være et jevnt for høyt inntak av koffein, det er riktig så vanlig at mange er svært følsomme for dette, og det kan gi akkurat slike symptomer som du har.
En svært sjelden årsak, er en tilstand som heter phaeochromocytom, hvor kroppen produserer for mye adrenalin og adrenalinliknende stoffer. Dette undersøkes ved blod- og urinprøver, samt blodtrykksmåling m.v.
Angst kan gi eksakt de samme symptomene, uten at man nødvendigvis kjenner seg så engstelig der og da. Mange har en mer "fysisk" variant av angst.
Hyperventilasjon kan gi de samme symptomene.

Konklusjonen min er helt klar (dessverre, for det virker ikke som du er så innstilt på å gå til lege), at dette vil kreve legeundersøkelser for å finne ut av. Du virker jo interessert i å finne ut av hva dette er, ved at du har skrevet inn her, så da er det jo logisk at du går videre med dette, fremfor bare å gå og slite med det, så det synes jeg du bør gjøre.

Ønsker deg lykke til !