Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertebank

Spørsmål

Hei! Kort om meg: Mann, 27 år, 180 cm, 80 kg, slank og trener 4-5 dager pr uke. Symptomer: Hjertebank, både i hvile og under trening. Iblant kun ett enkelt ekstraslag, men kan også ha anfall på 5-15 sekunder hvor det kjennes ut som om hjertet løper løpskt. I blant kan jeg også føle meg litt "doven" i venstre arm, og kjenner iblant litt lette smerter på venstre side hals. Gjennomførte undersøkelser: EKG, ultralyd av hjertet, arbeids-EKG, holsters (48 timers EKG), blodprøver. Hvilepuls registrert til omkring 50, tror også den er noe lavere enn det. Kolesterol: 4,4, LDL: 3,3, HDL: 1,4. Som du antageligvis forstår fra beskrivelsen over er jeg altså svært bekymret for hjertesykdom. Jeg oppsøkte i utgangspunktet lege da jeg opplevde en intenst hjertebank i omkring 10 sekunder under trening, og fikk da gjennomført de ulike undersøkelsene over (sommer 2019). Symptomene har forøvrig ikke gitt seg - jeg har ikke opplevd noe spesielt under trening mer enn et par ganger, men jeg opplever det i hvile, og har ekstraslag / hjertebank daglig. Iblant får jeg også disse anfallene i 5-15 sekunder, hvor det kjennes ut som at hjertet "løper løpsk" - føler det engelske ordet "fluttering" beskriver følelsen godt, og det skjer gjerne rett etter trening. Trekker frem at anfallene ikke ble fanget på 48-t EKG, men et ekstraslag ble fanget opp - og det var altså ingenting, i følge kardiolog. Fastlegen har hintet frampå om det kan være forårsaket av stress (jobber gjerne omkring 10-11 timer pr dag), og en del av meg er enig i det - mens en annen del av meg er overbevist om at jeg har en uavdekket hjertefeil, og at jeg kan falle om når som helst. Er jeg godt nok utredet, eller bør jeg gjennomføre flere undersøkelser? Oppsummert er altså symptomene: daglig hjertebank, sporadiske tilfeller med "løpsk hjerte" i 10-15 sekunder, tidvis "doven" følelse i venstre arm og smerte på venstre side av hals. Så, hva er din mening? Tur til kardiolog, eller psykolog..?

Mann 27
Svar

Hei ! Du er en mann på 27 år, som er 180 cm høy og veier 80 Kg. Du trener 4-5 ganger i uken. Du har hjertebank både i hvile og ved aktivitet. Du er grundig utredet med EKG, Ultralyd av hjertet, 24 timer EKG og blodprøver. Du har en hvilepuls på rundt 50 slag/min. Du har lave verdier for totalkolesterol på 4.4. LDL er 3.3 og HDL er 1.4. Du kjenner at hjertet "løper løpsk" 5-15 sekunder. Man har aldri fanget opp denne arrythmien hos deg. Ut fra det du skriver er du tilstrekkelig utredet. Man ville gjerne ha prøvd å fange hva for hjerterytmeforstyrrelse du har. Mest sannsynlig har du en supraventrikulær arrytmi. Årsakene til slike arrytmier kan være mange, men man nevner gjerne stress, kaffe og alkohol. Jeg ville ha prøvd å sikret meg opptak av anfallene, og at du derved skulle få Holter registrering på nytt. Det er på den annen side lite trolig at dette medfører noen form for behandling, men det kan være beroligende for deg å få et klart svar på hva for rytme du har. På spørsmålet Kardiolog eller Psykolog så heller jeg altså mest til Kardiolog, men samtidig kan du jo se i Psykologen sin retning, fordi du har en svært lav risiko for hjerte-karsykdom.  Mvh Hans Rydningen