Hjertebank

Spørsmål

Hjertebank som har vart nå i en god del dager. Skyldes antagelig stort arbeidspress, forskj. arrangement, mye ut på byen og noen andre personlige greier. Men nå har det altså vart så lenge at jeg lurte på om det var noe jeg kunne gjøre for å få slutt på det.

Kvinne, 38 år

Svar

Hei!

Hjertebank kan skyldes flere ting. Det kan være at hjertet ditt banker raskere enn vanlig, at det har en uregelmessig eller unormal rytme/takt, eller at du opplever at det banker hardere enn vanlig.

Det er ikke uvanlig at man i stressede situasjoner opplever at hjertet banker "hardere" enn vanlig eller at pulsen ligger litt høyere i frekvens enn vanlig. Har du en unormal hjerterytme skyldes det sjelden stress eller situasjoner rundt deg, men vanligere sykdom eller unormale forhold i hjertet eller blodkarsystemet.

"Mye ut på byen" skriver du, og etter en skikkelig fest med mye alkohol, vil nok de fleste oppleve hjertebank på grunn av dehydrering og ettervirkningene av alkoholen. Andre årsaker til hjertebank kan være endringer i stoffskiftet, vanligvis forhøyet stoffskifte.

Bortsett fra å stresse ned samt å redusere på antall arrangementer, arbeidspress og festing, så vil jeg ikke anbefale å eksperimentere med medikamenter eller annet for å få ned hjerterytmen eller la et uavklart problem med hjerterytmen være uten en legevurdering.

Hos legen kan du få tatt et EKG som forteller legen hvilken type "hjertebank" du har, og deretter gi deg råd om hva som skal gjøres, enten i form av medikamenter eller andre tiltak.