Hjertebank

Spørsmål

Hei. Har de siste 2-3 mnd. hatt en opplevelse av ekstraslag/harde slag fra hjertet utenom normal rytme. Først la jeg merke til det spesielt ved innsovning,men nå kan jeg kjenne det gjennom hele dagen. Har ikke hatt noe lignende før. Har vært gjennom en periode på 1,5 år med myr stress og nattevåk med små barn,men sover nå godt om natta. De siste to gangene jeg har drukket alkohol (små mengder - to glass vin) har jeg fått anfall med høy puls (120-150/min) som ikke roer seg,selv om jeg sitter helt i ro. Dette har jeg heller aldri opplevd før. Har ellers ingen kjent sykdom,men sliter en del med generell helseangst og har hatt en periode nå med forverring. Ingen smerter ifm ekstraslagene,ingen pusteproblemer,ingen tegn til besvimelse. Ved fysisk aktivitet merker jeg ingenting unormalt. Er gjennomsnittlig fysisk aktiv,slank og normalt kosthold. Er dette noe jeg bør få undersøkt nærmere?Bør jeg avstå fra alkohol?Det jeg engster meg for er om jeg går rundt med ukjent,ubehandlet hjertesykdom eller om dette er i ferd med å utvikle seg til noe svært alvorlig. Tenker mye på om jeg kan ha økt risiko for akutt hjertestopp og død. Har 2 små barn,er 30 år.

Svar

Hei !
Du har de siste 2-3 måneder hatt en opplevelse av ekstraslag/harde slag fra hjertet utenom normal rytme. Du merket dette spesielt ved innsovning, men kan nå merke dette gjennom hele dagen. De siste to gangene har du fått dette når du har drukket alkohol. Du har hatt en del helseangst, og har også hatt en forverring av helseangst i det siste. Du har ingen andre symptomer når du har disse anfallene, og du kjenner ingenting ved fysisk anstrengelse. Du spør om du bør få dette undersøkt nærmere. På dette spørsmålet så er svaret både ja og nei. Du er 30 år og ellers frisk. Det å ha en variasjon av hjerterytmen, spesielt når man har hatt en periode med mye stress og dessuten har en del helseangst er vanlig. Ut fra det du beskriver så tror jeg at du har ekstra hjerteslag, med en pause. Den pausen gjør at hjertet fyller seg med mer blod og neste slag kan kjennes "hardere". En regelmessig rask rytme kan man få ved angst. Denne rytmen vil da være en normal rytme, det vi kaller en sinusrytme. Dette er normalt. Ut fra dette resonnementet er det ingen grunn til å oppsøke lege. Du har mest sannsynlig ingen hjertesykdom. På den annen side er det alltid viktig at man blir helt sikker, når man har en redsel for at noe er galt. Dette gjør at du kanskje bør oppsøke lege, og få påvist hjerterytmen du har ved et EKG eller få et såkalt 24 timers EKG. Du kan også kjøpe en plate som du legger tomlene dine på som selges hos Vertikal Forsikring. Denne er koblet opp mot en app - Kardia. Denne fungerer slik at du kan gjøre opptak av hjerterytmen din veldig enkelt.
Så til spørsmålet om du bør avstå fra alkohol. Alkohol har ingen gode helseeffekter, men alkohol har svært mange negative effekter, blant annet at det påvirker søvn og gir en rekke livsstilsykdommer. Du skriver at du tar et par glass vin, og i forhold til dette er det liten grunn til å avstå fra alkohol, siden mengden alkohol er svært liten.
Ut fra det du skriver ville det kanskje ha vært best for deg at du fikk utført en ultralydundersøkelse av hjertet ditt og et EKG eventuelt en belastningstest, for at du dermed får tankene dine om at det er noe alvorlig feil med hjertet ditt. Ut fra det du skriver finner jeg det derimot svært usannsynlig at du har en alvorlig hjertesykdom. Du har født to barn, som er en betydelig belastning på hjertet og sirkulasjonen din, og du har ingen andre symptomer når du har den raske hjerterytmen din.