Hjertebank og utbrenthet

Spørsmål

Hei. Skal forsøke å sammenfatte dette kort. 50 år gammel mann, god fysisk form og har trent jevnlig hele livet. Sykemeldt for 3 måneder siden som følge av utbrenthet. Tilbragte de første 4 ukene mer eller mindre sengeliggende da jeg var helt utslitt. Var svimmel, hadde episoder med hjertebank til og fra og følte meg generelt helt kraftløs. Bedre nå og har gjenopptatt lett fysisk aktivitet med turer i skogen og litt forsiktig "trening". Skynder meg langsomt da jeg fortsatt har dager hvor jeg opplever litt av det samme som i starten . Spørsmålet er: Opplever fortsatt noen episoder med hjertebank/hurtig puls når jeg sitter i ro. Opplever i forbindelse med dette at pulsen kan gå fra hvilepuls (45-50) til ganske hurtig puls (80-100) bare ved å reise seg opp, snu meg litt fort rundt i senga eller trekke pusten dypt noen ganger. I tillegg oppleves rytmen som ujevn i forbindelse med dette før den faller til ro. Blir ikke svimmel når det pågår.Aldri opplevd at dette har skjedd i løpet av natten og våknet som følge av det, så regner med at det sitter i hodet og har som følge av det blitt veldig oppmerksom på egen hjerterytme. Klarer ikke å slå meg helt til ro da det er ubehagelig og gjør meg redd for at det kan være noe galt med hjertet. Å henvende seg her blir følgelig en mellomløsning da jeg jo på gode dager ikke tror helt på mine egne hypoteser. Har ingen hjertesykdom i familien på hverken mor- eller farssiden.

Mann 50

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei ! Du er en mann på 50 år som er i god fysisk form og du har trent hele livet. Du har vært sykemeldt på grunn av utbrenthet, og har nå begynt å gjenoppta fysisk aktivitet. Du opplever fortsatt noen episoder med hjertebank når du sitter i ro, og at pulsen kan stige fra 45-50 slag/min til 80-100 slag/min ved at du reiser deg opp. Du opplever rytmen som ujevn i forbindelse med dette. Det som er viktig er å skille en ujevn rytme som skyldes ekstraslag fra hjerteflimmer (atrieflimmer). Du skriver at du opplever den som uregelmessig. Ved at du legger to fingre på håndleddet, eller på halsen kan du kjenne om den er regelmessig eller ikke. Om den kjennes uregelmessig så kan det være at du skal sjekke den med såkalt Holter registrering der man kartlegger hjerterytmen din over tid. Mest sannsynlig har du ikke atrieflimmer i og med at du ikke har noen andre symptomer. Mest sannsynlig har du eventuelt ekstraslag som gjør at hjerterytmen din blir uregelmessig. Angst kan, som du sikkert vet, gi en rask hjerteaksjon. Om du har vært sengeliggende en tid, og er godt trent, så kan det være at du i utgangspunktet har et lavt blodtrykk og pulsen vil da øke  når du går fra å være sittende til å bli stående for å kompensere for blodtrykksfallet du ellers ville ha fått om ikke pulsen din økte. Blodtrykket er en funksjon av motstand i blodomløpet ditt og hvor mye blod hjertet pumper ut (Cardiac Output). Hvor mye blod hjertet pumper ut er avhengig av slagvolum og puls. Om slagvolumet er konstant, så vil en økning av pulsfrekvensen opprettholde hjerteminutt volumet. Ut fra hva du skriver er jeg enig med deg at mye av det du opplever nok "sitter i hodet", men det gjør ikke alltid saken bedre fordi man da har en tendens til å fokusere mer og mer på hjertet om man først har begynt å fokusere på det. Jeg tror ikke at du har noen hjertesykdom.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn