Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertebank og indre uro hos ung mann. Ventrikulære Ekstrasystoler (VES)

Spørsmål

Hei, jeg er en ung mann på 29 år som plages en del med hjertebank og ekstraslag. Dette har aldri vært noe jeg har merket tidligere men da coronapandemien startet for fullt og samfunnet ble stengt ned merket jeg en kraftig indre uro. Jeg følte meg konstant bekymret og småting som å dra på butikken, komme seg på trening og være på jobb ble store psykiske belastninger.

Det var mens dette pågikk at jeg kjente et skikkelig tungt trykk i brystkassen. Det lå liksom i midten, flyttet seg til venstre, flyttet seg til høyre og så tilbake til midten igjen. Dette ødela søvnrytmen men forferdelig og i en periode sov jeg nesten bare 2-4 timer om natten. Så begynte jeg å merke at hjerte mitt «hoppet over» slag. Dette var en veldig rar følelse som igjen gjorde at angst/panikk følelsen i kroppen skøyt i været!

Jeg dro til fastlegen, tok blodprøver og ekg. Blodprøvene var normale, men ekg viste ventrikulære ekstrasystoler. Jeg ble henvist videre til kardiolog. Hos kardiologen tok jeg en 24 timers Holter registrering. Den visste ca 8400 ventrikulære ekstrasystoler. Ultralyd av hjertet var normalt, et friskt hjerte med gode pump. Under aekg sa kardiologen at ekstrasystolene ble borte etterhvert som pulsen min gikk opp og de kom tilbake etterhvert som pulsen gikk ned.

Jeg fikk resept på metoprolol og tar 25 mg på kvelden. Etter ca 2 mnd på metoprolol gikk jeg for ny 24 timers registrering. Nå hadde jeg ca 4500 ekstrasystoler. Kardiologen sa at hun ikke hadde sett så gode resultater på så lav dose og mente det ikke var behov for ytterligere tiltak per nå og sa jeh skulle komme tilbake på årskontroll.

Jeg sliter veldig med å akseptere og forstå hvordan jeg som en ung hjertefrisk mann har så mange ekstraslag uten at det skal være farlig på sikt. Jeg har ingen bivirkninger av ekstraslagene mine som jeg merker eller tenker over annet enn når jeg har lagt meg for å sove eller har spist et stort måltid. Hjertestans frykter jeg på daglig basis og føler det hemmer livskvaliteten min.

Mann 29
Svar

Du er en frisk mann på 29 år som har fått påvist såkalte ventrikulære ekstrasystoler. Det finnes i hovedsak tre ulike forklaringer på hvorfor dette oppstår. Den normale impulsen som gir en normal hjerterytme oppstår i den såkalte sinusknuten.

Ved VES kan den oppstå ut fra såkalt re-entry fenomen. Det betyr at områder i hjertet har ulik ledningshastighet for strømimpulser. Dette kan man se etter gjennomgått hjerteinfarkt. En annen årsak er "triggerstimulering", som man kan se ved ulike arvelige sykdommer, med spesifikke EKG endringer, og tilslutt såkalt "Automati" der andre hjertemuskelceller enn sinusknuten, overtar funksjonen til den normale sinusknute.

Du har gjort hjerteutredning og man finner at VES avtaler ved aktivitet. Du har forøvring ingen hjertesykdom og hjertet ditt pumper godt. Dine VES skyldes derfor ikke sykdom i hjertet.

Det foreligger flere studier omkring VES og risiko for død. En studie med 6.5 år oppfølging fant ingen sammenheng mellom VES og risiko for død hos hjertefriske personer (Kennedy HL, Whitlock JA, Sprague MK, Kennedy LJ, Buckingham TA, Goldberg RJ. Long-term follow-up of asymptomatic healthy subjects with frequent and complex ventricular Ectopy. N Engl J Med 1985;312:193-7.)

Du har hatt svært god respons på en lav dose betablokker. Du har et friskt hjerte. Jeg forstår at du kan bli svært stresset av situsjonen. Du blir fulgt opp hos kardiolog og man har ikke funnet at du har hjertesykdom. Sannsynligheten for hjertestans er svært liten. Slike hjerterytmeforstyrrelser er derimot plagsomme. Det er ikke indikasjon for ytterligere behandling av dine VES enn det du i dag får.