Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertebank kan væreWolf-Parkinson-White (WPW) syndrom

Spørsmål

Hei! Jeg opplever av og til hjertebank, og er usikker på om jeg bør oppsøke lege eller ikke. Har forstått at det ikke er unormalt å oppleve dette. Det går litt i perioder og er uansett ikke så ofte, men føles noen ganger ganske intenst. Nå var det noen måneder siden sist, men de siste par ukene har det vært et par tilfeller der jeg ante en følelse av det. Og så i morges etter joggetur og før frokost, skulle jeg bøye med ned for å plukke opp noe, og da startet hjertet å banke veldig raskt. Måtte sette meg ned, og når jeg prøvde å reise meg igjen ble det verre, følte meg tungpustet, følte hørselen min begynte å forsvinne, fikk en skarp smerte i hodet og det begynte svartne litt. Satte meg ned igjen og la meg til slutt ned på gulvet, og da stoppet det nesten like raskt som det startet. Det varte nok bare i maks et par minutter til sammen. Har opplevd lignende intensitet noen få ganger før, og det virker da ofte å starte ved at jeg bøyer meg ned eller lignende, og at det er noen timer siden jeg har spist. Dette skjedde også for noen måneder siden etter trening og før mat. Har aldri besvimt (noensinne). Jeg trener sånn passe jevnlig til vanlig. Jeg ga blod for et par uker siden og spiser ikke kjøtt, i tilfelle det er relevant, men det var flere år siden siste blodgiving. Er dette noe å bekymre seg for eller ikke?

Kvinne 32
Svar

Wolf-Parkinson-White (WPW) syndrom skyldes en ekstra ledningsbunt mellom forkamre og hjertekamre. Disse anfallene kan komme i samband med stress, men også helt ute av det blå.

Du har en far med WPW og syndromet skyldes en mutasjon som du kan ha arvet fra for eksempel din far.

Du har symptomer når du får disse anfallene, og holder på å besvime. Jeg mener at du ikke behøver å være bekymret, men at du bør utredes for WPW. Du bør gå til din fastlege og bli henvist til en kardiologisk vurdering med AEKG og eventuelt provokasjon av takyarrytmi. En sjelden gang må man utføre hjertekateterisering og utføre elektriske målinger i hjertet. Blodgivning har ingen relevans i forhold til dette.