Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertebank er nok normalt

Spørsmål

Hei, Jeg er mann på 36 år som i store deler av voksen alder har slitt med hjertebank og angst. En del av hjertebanken er veldig ubehagelig og slitsomt. Til tider har jeg opptil 5-7 i minuttet som jeg kjenner godt. Det hele begynte for litt over 10 år siden da jeg møtte veggen. Jeg var helt utbrent og begynte å slite mye med angst og panikkanfall. I dag takler jeg angsten bra men ikke H.B. Jeg gikk en del opp i vekt etter problemene mine, fra ca 75kg den gang til ca 100kg i dag. Jeg har aldri vært særlig godt trent, men jobber mye aktivt med hus og hage og det har jeg gjort i mange år. Har prøvd å trent regelmessig de siste årene men har blitt mye avbrudd pga. mange halsbetennelser. Fra 14-15 års alderen har jeg hatt en del hendelser med plutselig veldig rask puls. Dette tror jeg kom som følge av at jeg kom ut av balanse i forbindelse med fysisk aktivitet. F.eks. ved fotball, om jeg fikk skulderpress på meg, så gikk plutselig hjertet så fort at jeg måtte ligge meg ned. Det kunne holde på i ett minutt eller to og så plutselig fikk jeg normal puls igjen. H.B har kommet og gått siden jeg traff veggen. Den kommer som oftest når jeg er sliten, har spist for lite, hatt for mye bekymringer, jobbet mye, sovet for lite. Klarer ikke helt å se noe tydelig mønster på hva som trigger det. Av og til har jeg det helt utmerket og allikevel er jeg plaget med H.B. Har snakket med legen flere ganger og også henvist til hjertespesialist, uten å få gode svar. Jeg syns det drøyt når jeg flere ganger i minuttet kjenner H.B alt fra svake slag til kraftige slag. Noen ganger blir jeg sliten av det og andre ganger begynner jeg å svette litt. Jeg kjenner banken rett FØR hjertet hopper over slaget. Og skulle jeg prøve å få det frem på hjertepuls appen på tlf eller ekg hos legen så er det veldig lite hb. Det varierer veldig hvor mye bank det er. Kan gå uker uten at jeg kjenner noe. 1 dag lite, annen mye. Noen ganger kommer flere rett etter hverandre. Er dette helt ufarlig? Hvilpuls ca 55-65.

Mann 36
Svar

Hei !

Din hjertebank er ufarlig. Hjerteslag er regulert gjennom nerver som kan stimulere hjertet til å slå saktere eller fortere, det blir stimulert gjennom hormoner  og andre signalsubstanser (neurotransmittere). Av alle organ så er det vel slik at vi kjenner hjertet best. Dersom man har angst så vil dette gjøre at vi får endringer i det ikke-viljestyrte nervesystemet (autonome), det endrer utskillelse av hormoner og signalsubstanser som adrenalin, ulike korte proteiner (peptider) kan endre hjerteslagene. Hjertemuskelcellene har også evne til å kunne utløse hjerteslag. Den normale hjerterytmen, blir kalt sinusrytme. Hjerteslagene blir utløst fra sinusknuten, som er lokalisert i høyre forkammer, der den store hulvenen fra overkroppen kommer inn til høyre hjertehalvdel sitt forkammer. Men, mange fysiologisk, normale påvirkninger kan forstyrre denne rytmen, uten at det dermed er en unormal hjerterytme. Ekstraslag er vanlige, men kan være svært ubehagelige. Du har en normal hvilepuls. Angst og hjertebank hører på mange måter sammen. Problemet er at man kan føle angsten, men dersom man lar angsten kun  få et psykisk uttrykk, så vil det kunne være hjertebank. Dette er det vi kaller en ekslusjonsdiagnose. Det er naturligvis viktig å utelukke hjertesykdom hos personer med angst, men når man har gjort det, så vil det i mange tilfeller være vanskelig å overbevise den som har disse hjerteslagene at disse er angstutløste.  

Du skriver at det kan være vanskelig å påvise klare utløsende faktorer, men samtidig skriver du "Den kommer som oftest når jeg er sliten, har spist for lite, hatt for mye bekymringer, jobbet mye, sovet for lite.".  Disse faktorene har en fellesnevner, nemlig fysisk og psykisk stress, som igjen øker signalsubstanser som påvirker hjertet.  Du har vært utredet av kardiolog uten at man har funnet en kardial årsak. Årsaken til at du føler et hardt hjerteslag er at hjertet pumper hardere etter et ekstraslag, men at du kanskje ikke kjenner dette slaget.