Hevelse i ben

Spørsmål

Hevelse i ben

Mitt spørsmål dreier seg om hevelse (ødem) i ben.. Hevelse i mitt ben (høyre) startet i 1995. Var til ultralydundersøkelse for å sjekke kanaler til lysken. Alt OK. Siden 1995 har hevelsen kommet oftere og oftere. Jeg var i 2000 til ny ultralydundersøkelse av benet (nedenfor kne) for å sjekke lymfeklaffer og flyt. Alt OK.

Etter dette begynte jeg med kompresjonsstrømpe (sokk) og har blitt avhengig av denne på dagene. Prøver å ta denne av når jeg kommer hjem fra jobb. Jeg kan ikke lenger gå en hel dag uten denne strømpen. Da hovner benet mitt opp. Problemer med sko. Ligger med bena høyt om natta. Bena fine om morgenen. Jeg har ingen smerter i benet når jeg går med strømpen. Går jeg uten en hel dag og benet hovner opp, kjenner jeg smerte i benet - tyngde/press. Merker opphovningen rundt ankel, men benet fra kneet og ned er litt større enn venstre ben.
(Normal menstruasjon, vekt 69 kg, høyde 1,70 - hvis av betydning)

Jeg har også prøvd alternativ behandling - lymfedrenasje og soneterapi. Ikke hjulpet på benet.
Også prøvd mye helsekost – bl.a Venastat.
I 1995 begynte jeg i ny jobb. Siden den tid har min arbeidsdag bestått av mye stress og lange arbeidsdager. Sitter mye på jobb. Vet ikke om dette kan ha noe med dette å gjøre.

Har dere erfaring på dette? Er det annen medisinsk sjekk jeg kan gjøre foruten ultralyd? Og hvorfor bare høyre ben?

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

De symptomene du beskriver passer godt med det vi kaller for kronisk venøs insuffisiens. Dette er en sykdom/tilstand hvor venene (de blodårene som frakter blod tilbake til hjertet) i beina ikke fungerer som det skal. Når blod skal pumpes fra beina og oppover i kroppen så trengs det ganske mye krefter siden de på pumpes mot tyngdekraften. For å forhindre at blodet renner tilbake til beina inneholder venene mange klaffer som lukker seg når blodet presser på nedover. Hos enkelte mangler noen eller alle disse klaffene eller de er formet på en måte som gjør at de ikke fungerer som de skal. Hva som forårsaker dette kan variere, det er veldig vanlig at det kommer etter at man har hatt en blodpropp i beinet, men det høres ikke ut som om dette gjelder deg. Hvis det er denne tilstanden du har så er det nok grunnet i en medfødt misdannelse i klaffene, dette er ikke så uvanlig.

Når det gjelder hvilke tester som kan diagnosere denne tilstanden så er dette en oppgave for spesialister innenfor kirurgi på blodårer (karkirurger). Fastlegen din kan eventuelt henvise deg til en slik for videre vurdering. Ved en slik vurdering vil man nok først bruke det man kaller for farge doppler ultralyd, dette er en spesiell ultralyd undersøkelse som måler blodstrømmningen i venene. Det finnes også andre undersøkelser som kan gjøres hvis man ikke er sikkert på diagnosen.

Behandlingen for denne tilstanden er i første rekke den du har beskrevet, nemlig støttestrømper og hyppige hevninger av beinet. Man kan også gjennomgå kirurgi for å reparere klaffer som er skadet eller som ikke er dannet riktig. Så vidt jeg vet så kan man også sette inn kunstige klaffer. Det må nevnes at man generelt er forsiktige med å anbefale kirurgi hos pasienter med denne sykdommen, man pleier å avvente kirurgi til man eventuelt får problemer med åreknuter og leggsår (se under).

De vanligste komplikasjonene til kronisk venøs insuffisiens er åreknuter og leggsår som ikke vil gro.

Du spør også om hvorfor det bare er i et bein, dette er nok helt tilfeldig og er bestemt ut ifra hvordan venene dine i sin tid ble dannet. De kan godt hende at du har noen lignende vener i andre beinet men at disse har nok klaffefunksjon til å forhindre tilbakestrømning av blodet.

Jeg vil anbefale deg igjen å ta dette opp med din fastlege og diskutere om plagene dine er så store at du eventuelt ønsker kirurgi, i så fall kan det som sagt komme på tale med henvisning til karkirurgisk vurdering.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn