Hemokromatose - en ny sykdom?

Spørsmål

Jeg har akkurat fått vite at min søster har noe som kalles "HEMACROMATOSE", dette på bakgrunn av en gentest. Hun følte seg slapp, trøtt og sliten, og fikk undersøkt dette. Grunnen til at hun fikk gentest var visst nok at vi visste at vår far har formye jern i de røde blodlegemeene og at hun i sitt 1. svangerskap fødte hun 2 uker fortidlig hvor det viste seg at barnet ikke hadde mottatt næring på ganske lang tid. I sitt andre svangerskap fikk hun " HEELP ", som gjorde at det var ganske dramatisk og at barnet ble født 3mnd. fortidlig og veide bare 930 gr. Etter det jeg forstår mener leger i Trondheim at " Hemacromatose " kan være en medvirkende årsak til dette. Jeg har også forstått det slik at dette er ganske ny oppdaget slik at det er vanskelig å finne noe om det i oppslagsverk. Hun har også blitt fortalt at alle vi tre døttre kan ha arvet dette, men siden vi har menstreausjon så hjelper dette oss. Hennes sønn vil bli testet for det fordi det vist nok er værre for gutter da de ikke har mens. Jeg lurer på om dere kan gi oss mer info. om dette og hva en evntuellt kan gjøre for å ikke bli så trøtt og slapp? Er det noe å gjøre med det i det hele tatt ? Er det for nytt til å si noe om det ?

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Hemokromatose er Norges vanligste arvelige sykdom. Sykdommen står nok i vanlige medisinske oppslagsverk, men den har nok vært underdiagnostisert da man har vært lite klar over hvor vanlig den er. Nye og pålitelige blodprøver og gentester har ført til at helsevesenet har "gjenoppdaget" lidelsen.

Sykdommen består i at det er for høye jernverdier i blodet og dette jernet avleires i organer som med tiden kan skades. Det finne ingen kur for sykdommen men en kan holde den i sjakk ved blodtappinger og ved å følge en del retningslinjer rundt kosthold og livsstil.

Det er riktig at kvinner beskyttes noe fordi de har menstruasjon, men også kvinner kan ha plager av denne lidelsen. Symptomene består ofte i tretthet og leddsmerter.

På linken over til høyre finner du nyttig informasjon om sykdommen.