Hemmelig hjertefeil?

Spørsmål

Hei!
Jeg leste i avisen i dag at flere fotballspillere (og sikkert andre idrettsfolk)opp gj.tidene har falt om med hjertestans på trening/kamp.Årsaken har vært hjertefeil.Så til sp.m.mitt:Kan man ha hjertefeil uten å vite om det?Min sønn har ved noen anledninger klaget over hjertebank og "press i brystet",men det har som regel vært i forb.med en bebynnende infeksjon/feber,og hvis han har anstrengt seg litt(brått).En gang ble han så uvel at vi dro til legen,men det var ingenting å bekymre seg for..(blodtrykksfall)Han er 11 år og veldig aktiv,bl.a fotball,og er i veldig god fysisk form.Likevel er jeg litt bekymret..Han er jevnlig til legen(pga.hemofili)og blir da lyttet på og undersøkt for alt mulig.Jeg trenger egentlig bare en liten beroligelse,en hjertefeil hadde vel blitt oppdaget etter så mange år?Han er aldri andpusten el.blå på leppene,de har aldri hørt noe feil på hjertet hans.Takknemlig for svar,dette ligger i bakhodet og "murrer" litt..

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Ja, man kan godt ha en hjertefeil uten å vite om det. Disse idrettsfolkene som har falt om med hjertestans kan jo ha andre årsaker som utløser hjertestansen, men noen av de har nok en skjult hjertefeil.

Hjertefeil er et litt vidt begrep, og kan bety både strukturelle feil i hjertet og eventuelt rytmeforstyrrelser. Disse siste kan være tilstede hele tiden, men kan også komme og gå. Klaffefeil eller "hull i hjertet" vil man kunne høre på grunn av karakteristiske bilyder når man lytter, men denne diagnostikken kan være vanskelig.

Det er nok slik at de alvorlige strukturelle hjertefeilene vanligvis oppdages i spedbarnsalder. Noen har imidlertid feil som kun oppdages på grunn av symptomer som dukker opp under hardere belastning.
Rytmeforstyrrelser kan komme og gå og være svært vanskelig å knipe, men som regel gir de symptomer som er lette å forstå for legen og som kan avsløres ved at man går med båndspiller som tar opp hjerterytmen over feks et døgn.

Slik du beskriver sønnen din tror jeg det er usannsynlig at han har en hjertefeil. Man vil likevel alltid kunne tenke "hva hvis...?", men da er det svært mye å bekymre seg for og det blir nesten en uholdbar situasjon.

Neste gang han er hos legen synes jeg du skal spørre legen direkte om dette med hjertefeil, så vil han undersøke hjertet med dette spesielt for øye. Sannsynligvis og forhåpentligvis vil du få beskjed om at alt er i orden.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn