Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst og Ulysses syndrom

Spørsmål

Hei! Har det siste året vært plaget med veldig mange helserelaterte problemer, men de er mest sannsynelig somatiske og skapt av den ekstreme helseangsten min, men det er et problem som aldri har gått bort eller blitt bedre.

Hver gang jeg går fra sittende til stående posisjon får jeg skikkelig press i brystet fra nederst på brystet opp til halsen i en stund før det går vekk (hvor lang tid det tar varierer). Jeg kan heller ikke puste noe særlig dypt inn i denne perioden siden det gjør presset verre, og kan gjøre litt vondt, så ender bare opp med å holde pusten. Selv om pulsen som oftest blir raskere i denne perioden, har det skjedd noen få ganger at pulsen blir tregere, vet selvføgelig ikke nøyaktig hvor treigt, men rundt 40 bpm om jeg må gjette før det tar seg opp igjen.

Det kan også oppstå som bare tungpuste etter å ha reist seg. Det blir også verre hvis jeg begynner å gå med en gang etter jeg har reist meg, ellers så kan problemet oppstå når jeg går opp trapper. Kan også få ekstra symptomer i tillegg som svimmelhet.

Etter litt undersøking på problemet kom jeg frem til at det kan være Postural Hypertensjon (altså ikke hypo). Sliter desverre veldig med å få tatt blodtrykket da fordi visst jeg reiser meg og skal ta blodtrykk når jeg har symtomer får jeg plutselig veldig angst så selv om det systoliske blodtrykket øker med litt over 20, kan det bare være noe lignene til "white coat syndrom" som skjer.

En annen ting jeg har lagt merke til er at jo mer stress/angst jeg har, jo verre blir problemet. Disse symtomene har virkelig ødelagt livet mitt, jeg hater å ikke vite hvordan jeg skal forholde meg til det som ender opp med at jeg ofte ikke tørr å sitte meg ned igjen visst jeg har et dårlig anfall med det, som spesielt er problematisk på skolen der du nesten må sitte.

Har blitt testa med mange EKG'er, 72 timers holter, gastroskopi, røntgen av bryst/lunger, ultralyd av hjerte og noen blod prøver uten noe særlig funn så legene her har gitt litt opp.

Mann 17
Svar

Hei !

Du har en betydelig helseangst og som de fleste med denne lidelsen, har du undersøkt hva som kan feile deg. Du har kommet til at du har "Postural Hypertensjon" og at du har "White Coat Syndrome". Du har også observert at du jo mer engstelig du er, jo større blir problemet ditt.

Du er 17 år og har allerede rukket å bli undersøkt med Holter, Gastroscopi, ultralyd av hjertet og blodprøver. Du konkluderer med at legene har "gitt litt opp".

Jeg vil svare på det siste først. Etter at man har utført alle de undersøkelsene du beskriver, så er det vel ikke slik at man har "gitt litt opp", men mer at man har konkludert med at det ikke feiler deg noe. Jeg forstår at det kan være vanskelig om man har helseangst å innse at det ikke feiler en noe, når man selv mener at man har en alvorlig sykdom.

Problemet med å fortsette å utrede deg er at før eller siden vil man nok finne en verdi som er litt avvikende, som igjen forfølges og da begynner man en vandring i Norsk Helsevesen, som verken er bra for deg eller Helsevesenet. Dette er det vi kaller Ulysses-syndromet. (Også kalt Odyssevs-syndrom)

De symptomene du beskriver er typiske symptomer for angst. Sannsynligheten for at det er angst og ikke en alvorlig hjerte eller lungelidelse, er svært stor etter alle de negative undersøkelsene du har fått utført.

Noe av det som er typisk for helseangst er at man ikke forholder seg til den informasjonen som gis i forhold til de symptomene man har. Man vil likevel oppfatte at man har en alvorlig sykdom. Helseangst er i så måte en alvorlig og vanskelig lidelse å ha.

Det finnes alltid muligheter for at man kan ha alvorlig sykdom som man ikke har oppdaget. Jeg tror ikke at du har nytte av videre utredninger av hjertet eller lungene dine, men at man må behandle selve helseangsten din.