Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hei !

Spørsmål

hei Er en mann på 50 år, har aldri røyket, snuset og har normalt forhold til alkohol. Har ikke hjerteproblemer i familien og har normalt blodtrykk 127/85 og kolesterol nivået er normalt. Problemet startet under en ferie tur 2019 da jeg oppdaget ikke noe stemte, da jeg skulle gå på vandring i fjellet og ble snarer andpusten er normalt. Kontaktet 112 og ble kjørt med ambulanse til nærmeste sykehus og fikk påvis hjerteflimmer A3 flimmer. Fikk medisiner mot flimmer bisoprolol og blodtrykk Høsten 2019 ble jeg El konvertert og sluttet med medisin, og fikk tilnærmet normal sinusrytme, men det ble oppdaget hjerterytmeforstyrrelser som kunne ha vært der eller oppsto etter konverteringen. Har i etterkant vært på MR m/kontrast av hjerte og alt så normalt (glatte fine årer sto det) I tillegg har jeg gjort en R-test i 5 dager og ble påvist 4000 VES og 1000 dobbe i denne perioden. Utført ultra lyd av hjerte også og ingen feil med klaff eller selve hjerte, men ble oppdaget en utposing på venstre hovedpulsåre hjerte, ca 40 mm og her skal jeg bli oppfulgt årlig til kontroll. Fikk i sommer påvist ADHD og går på 50/60 mg retalin daglig å synes at dagene blir mye bedre og kroppen slapper mere av. I tillegg har jeg påvist tvangstanker i 2004, og går enda på cipralex 5 mg daglig og har litt utfordringer prøve å redusere bruken 2,5 mg Spørsmålet er om denne kombinasjon av cipralex og retalin er ok for hjerte? siden begge har en bivirkning som kan medføre u-rytme. Føler i tillegg når kroppen eller hode sitter fremoverbøyd, att dette trigger U-rytmen mere enn normalt og når jeg strekker overkroppen ut opphører u-rytmen? Finnes det i tillegg betablokker eller medisin som kan redusere u-rytmen og kan kombinere med dagens medisin, har lest litt om kalsium tabletter som ikke har slike bivirkninger som Betablokker. Hvis man har Ventrikulære ekstra slag 4-5 i min, kan man ha daglig, er det er skadelig? Kan ekstra slag utbedre ved Ablasjon? Går daglige turer og føler ikke noe unormalt.

Mann 50
Svar

Du har gjort grundig utredning med MR av hjertet i tillegg til ultralyd og R-test, der man fant 4000VES og 1000 dobbeltslag. Dette er  omlag 1000 VES/døgn. Du har en utvidet pulsåre på 40mm, som jeg ikke helt oppfatter hvor er anatomisk, men denne følges. Du benytter Ritalin på grunn av ADHD og Cipralex 5 mg. Ditt spørsmål er om Cipralex og Ritalin er ok for hjertet ditt. Både Cipralex  og  Ritalin har en bivirkningsprofil der man kan få en økt QT-tid og virke pro-arrytmisk. Kombinasjonen av medikamentene vil kunne interagere på en slik måte at de vil kunne gi økt risiko for hjertearrytmier. Når du spør om disse medikamnetene er ok for hjertet, så er svaret at de kan påvirke hjertet ditt negativt. Ritalin anbefales ifølge Felleskatalogen ikke  til pasienter med alvorlige hjertelidelser. Du har ingen alvorlig hjertelidelse, men du har hatt atrieflimmer. Det vil også kunne være slik at den nytten du har av disse medikamentene oppveier bivirkningene.  Ut fra det du skriver er det slik at du kan benytte disse legemidlene selv om du har hatt atrieflimmer. Du har også et lavt antall VES og man har ikke observert alvorlig hjerterytmeforstyrrelse hos deg. Jeg vil likevel anbefale deg at bruken av disse legemidlene må diskuteres med den kardiologen som har utredet deg for din atrieflimmer og som følger deg for utposningen på pulsåren din. I forhold til kroppsposisjon og hjerterytme, tror jeg at det kan være at du kjenner disse slagene bedre eller mindre avhengig av din posisjon. Det finnes andre medikamenter enn beta blokkere som kan regulere hjerterytmen din, men de  har også mange bivirkninger, som er langt flere enn beta-blokkere som gir forholdsvis få bivirkninger i forhold til andre medikamenter. Det er ikke trolig at dine ventrikulære slag  som varer i 4-5 minutter daglig er skadelige. Dette er en lav frevens av ventrikulære slag, og du har ingen underliggende hjertelidelse. Ablasjon  er ikke indisert hos deg, men kan benyttes der man har betydelig hjerterytmeproblematikk for å behandle hjertearrytmier.