Har tendens til ekstraslag. Kan jeg plutselig få hjertestans?

Spørsmål

Hei. Jer er 25 år og sliter med «hjertebank». Egentlig er det vel i hovudsak ekstraslag som utløser denne følelsen. Jeg kjenner liksom plutselig et kraftig slag i brystet. Av og til kjenner jeg bare ett, noen ganger kommer det flerne. (Med noen normale slag i mellom.) ofte får jeg disse under hvile, men jeg får de også ofte rett etter fysiske påkjenninger. Typisk når jeg må springe for å rekke bussen hjem fra jobb ol. Jeg har fortalt fastlegen om dette, tatt ekg, en del blodprøver og rtg thorax. Alt dette var fint, uten tegn til noe galt. Fikk også enhenvisning til kardiolog, og venter enda på time der. Jeg har hatt disse ekstraslagene daglig i ca 6 mnd. Jeg er også nylig utredet med mr abdomen og bekken med tanke på endometriose, denne viste heller ingenting unormalt. Ellers sliter jeg en del med muskelsmerter, som noengang kan misstolkes som brystsmerter. Grunnen til at jeg skriver nå er at jeg er veldig beskymret for disse slagene. Det jeg er mest redd for er at jeg plutselig skal få hjertestans. Fornuften i meg forteller meg at det imin alder er veldig usansynlig og at noen av testene jeg har tatt burde ha gitt en indikasjon på at noe var galt dersom hjerte var så sykt at det plutselig skulle stoppe? Håper egentlig bare du kan bekrefte det? Jeg har heller ingen kjent hjertesykdom i familien og har ingen kjente sykdommer uten om cøliaki. Bruker heller ingen medisiner. Kan også nevne at jeg har prøvd å kjenne på pulsen under disse anfallene. Den kjennes egentlig regelmessig ut.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Det høres ut som det er ufarlige ekstraslag du kjenner. Det kan de fleste av oss ha fra tid til annen. Det er helt typisk at slike kan trigges og forverres i perioder med stress, bekymringer, lite søvn, mye kaffe osv. Og det å være bekymret for dette, slik du er nå, kan helt klart tenkes å virke direkte negativt inn, slik at du kjenner det oftere, noe som igjen kan gjøre deg ytterligere bekymret osv, dvs en typisk ond sirkel. Siden du har vært til lege og blitt undersøkt ganske så grundig allerede, uten at det har blitt funnet tegn til hjertesykdom eller annen sykdom, taler sterkt i retning at du ikke har noen (hjerte-)sykdom, og derfor ville jeg nå prøvd å øve på å overse dette, dvs ikke tenke igjennom det når du kjenner det, og ikke tenke mer på muligheten for å dø av plutselig hjertestans, for det gjør forøvrig ikke friske 25-årige kvinner generelt sett. Og især ikke av ekstraslag, som vi kan anta du har nå.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-