Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hadde pappa plager før han døde?

Spørsmål

Hei. Jeg håper jeg kan spørre om dette her og kanskje bli litt klokere, og muligens få litt mer ro i kroppen. Min far på 50 år døde helt uventet hjemme for noen uker siden. Legevaktslegen som kom med ambulansen trodde det var et massivt hjerteinfarkt som var årsaken. Obduksjonsrspporten viser ingen tegn til blodpropp noen steder i kroppen, og hverken gamle eller nye infarkter. Ingen prøver eller undersøkelser klarer å vise hva årsaken var. Fastlegen sa det f.eks kunne være en akutt hjertestans pga hjerterytmeforstyrrelser. Så til mine spørsmål: 1. Hvis dødsårsaken er pga hjerterytmeforsryrrelser, vil dette kunne ses ved videre obduksjon? Flere av hans organger blir sendt til Rikshospitalet for videre undersøkelser. 2. Det stod at lungene var stuvningspregede og de veide ca dobbelt så mye som vanlig. Har han merket noe til dette eller skjer dette etter at hjertet stopper? Så redd for at han har hatt vondt/blitt kvalt av sitt eget blod. 3. Hjertet veide ca 650 G og det er vel mer enn i levende tilstand? Er dette vanlig ved hjertestans? Pappa har selv sagt at han har forstørret hjerte, men vi vet ikke om denne diagnosen var endelig og det stod ingenting om forstørret hjerte i obduksjonen, bare vekt. 4. Finnes det andre årsaker som gjør at hjertet bare stopper, uten "årsak"? Alt jeg finner står om blodpropp/infarkter. 5. Når en hjertestans skjer når man sover, vil man dø fort? Mamma sa han lå på siden i sengen, men øynene litt åpne og lagde noen lyder som gjorde at hun våknet. Hun sa lydene kun gikk ut av kroppen, var ingen tegn til å prøve å puste inn f.eks. Han virket helt borte. Tankene som gnager hele tiden er om han skjønte noe, var redd eller hadde vondt. Og har du noen formening om hva de lydene kan ha vært? Pappa var en frisk mann og døde virkelig helt ut av det blå. Han hadde ikke følt seg noe dårlig i det siste(han sa alltid i fra om det var noe og det kunne man også se hvis der var).

Mann 50
Svar

Hei! 

1. Dersom det foreligger en underliggende strukturell forandring i hjertet som forårsaker hjerterytmeforstyrrelsen kan denne påvises ved obduksjon. Det kan f eks være fortykket hjertevegg, lite hjertekammer mm. 

2. Lungene fylles raskt med væske når hjertet stopper/flimrer. Sannsynligvis vil han ikke ha merket noe til dette da opphevet oksigentilbud til hjernen fører til raskt bevisstløshet. Han har nok ikke hatt noen kvelningsfølelse. 

3. Normalvekt til en voksen person er ca 300-350 gram. Det er vanskelig å gi deg en forklaring på denne differansen. Var det fylt med blod? Det var ikke kommentert at hjertet var forstørret i rapporten. Allikevel taler det for at hjertet var for stort. 

4.Hjertet kan stoppe akutt ved forstyrrelser i f eks kaliumverdien i blodet. Det er vanligvis erkjent på forhånd. Regner med at forgiftninger eller andre ytre forhold er utelukket. Hjerneblødning  eller blodpropp i lungene kan gi hjertestans, men det ville man ha oppdaget ved obduksjon. 

5. Hjertestans under søvn vil søvnen etterfølges av bevisstløshet og personen vil ikke merke noe ubehag. Om han hadde hatt plager ville helt sikkert våknet og gitt utrykk for det. Lydene skyldes nok at lungene fortsatte med utpust selv om hjertet ikke genererte noe blodtrykk. Det er ikke uvanlig ved dødstidspunktet. Jeg er rimelig sikker på at han ikke fikk med seg dette, hadde angst eller smerter. Tiden er veldig kort fra hjertestans til bevisstløshet. Jeg forstår at du sitter inne med mange spørsmål. Jeg håper svarene her ga deg noe info og jeg kan berolige deg med at din far sannsynligvis ikke hadde noen form for plagereller smerter rett før han døde. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-