Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forkalkning i halspulsårene. Ny undersøkelse?

Spørsmål

Forkalkning i halspulsårene. En viktig del av mine helseplager/risiko for alvorlig sykdom dreier seg om forkalkning i blodårer. Jeg har røykebein og jeg har vært operert for aneurismer. Da jeg for mange år siden begynte å ta blodfortynnende medisiner, var den direkte foranledningen at halspulsårene ble undersøkt på sykehus. Det ble da påvist forkalkninger i halspuslårene. På den tiden var jeg ikke plaget med røykebein. Spørsmål 2. Er det ikke da rimelig å være bekymret for at forkalkningene i halspulsårene også har tiltatt siden den gang, og at en ny undersøkelse av halspulsårene nå kan være på sin plass?

Mann 69
Svar

Hei !

Du har fått påvist forkalkninger i halspulsåren i tillegg til at du har røykebein. Du har også vært operert for aneurismer. Forkalkning i halspulsårene er forbundet med generell karsykdom, som du har. Du er medikamentelt behandlet med kolesterolsenkende legemidler, blodfortynnende og medikamenter mot høyt blodtrykk.

Det er viktig å korrigere risikofaktorene for at du skal få utvikling av aterosklerose i blodårene dine.

Hva gjelder undersøkelse av halspulsårene dine, så er det slik at man må ha en indikasjon for å gjøre undersøkelsen.

Selv om man finner at du har trange årer til hjernen, så skal man ikke operere om du ikke har symptomer. Bakgrunnen for dette er at selve operasjonen har en risiko. Om det er slik at du vil vite hvor trange pulsårene til hjernen er, så kan man utføre en Duplex undersøkelse av pulsårene, men slik du fremstiller det, så er det ikke en medisinsk indikasjon for å gjøre det nå.

Om du skulle få et hjerneslag eller "drypp"så vil det være indikasjon for å gjøre en slik undersøkelse.