Farlig hjerteflimmer?

Spørsmål

Min lege sier at dette er en helt ufarlig lidelse. Mens jeg mener å ha lest at dette kan føre til koagulering av blodet
Hvis jeg har rett,når ble man så klar over dette?
Hilsen "redd og plaget"mann

Sykdommer: Jeg har forkammerflimmer og lurer på om dette er farlig
Medisiner: Den siste tiden har jeg brukt sotacor
men det forhindrer ikke anfallene

Mann, 56 år

Svar

Hei!

Du har hjerteflimmer, også kalt atrieflimmer eller forkammerflimmer. Sykdommen består i at forkamrene i hjertet ikke trekker seg sammen rytmisk i takt med selve hjertekamrene, men har en egen uregelmessig rytme. Dette kan skyldes en lang rekke tilstander, noen ganger finner man ikke en sikker årsak. Flimringen fører til at hjertet ikke pumper like effektivt som før, og uregelmessigheten kan være ubehagelig, enkelte blir tungpustet når de får anfall av hjerteflimmer.

I og med at forkamrene ikke trekker seg "riktig" sammen, kan det dannes blodklumper eller tromboser i forkamrene. Disse kan løsne og fare videre til lungene eller til hjernen eller blodårer i feks beina, og forårsake lungeinfarkt (lungeemboli), slag eller akutt stopp i blodtilførsel til bein eller armer.

Det er derfor riktig som du sier at forkammerflimmer kan føre til koagulering og alvorlige symptomer. Alle som har hjerteflimmer bør bruke blodfortynnende medisiner, med mindre det er helt spesielle grunner til det motsatte.

Dette har vært kjent i mange, mange år. Du bør snakke med legen din om dette og spørre hvorfor han ikke synes du skal bruke blodfortynnende.