Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En frisk 78-åring uten andre risikofaktorer, trenger ikke å være opptatt av kolesterolverdier.hjerte

Spørsmål

Hei! Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal få ned mine dårlige Kolesterolverdier. Har alltid så lenge jeg kan huske, hatt rundt 7. Er 78 år og jeg er i bra fysisk form, mosjonerer og trener ca 3-4 ganger i uka. Spiser fornuftig tror jeg, mye fisk og grønnsaker, holder meg unna kaker, sjokolade og desserter. Likevel hadde jeg i april i år, veldig høyt LDL 5.4. Jeg bestemte meg for å gå ned i vekt , fra 83 i april til september, gikk jeg ned 5 kilo til 78 kg. Er 178 høy. Men ved blodprøve medio september hadde jeg : S-Kolesterol 6.8 mot 7 i april, HDL 1.3 samme som i april, LDL 5.3 mot 5.4 i april, og Triglyserider det 1.13 akkurat samme som april ! Min far døde av et hjerteinfarkt 85 år gammel, han er den eneste i min nære slekt som har hatt infarkt så vidt jeg vet, har seks søsken som lever og er er eldre enn meg, den eldste 90 år, ingen av dem har hatt infarkt. Men kanskje er jeg den eneste som arver min far ? Blodprøver ellers er normale, blodtrykk si 120/70. Har alltid hatt fint blodtrykk. Fastlegen min sier at jeg ikke skal bekymre meg, kast det over skuldra og glem Kolesterolet sier hun. Dessverre satte jeg meg ned i går kveld å sveipte på Internett, og fant at et LDL på 5.3 er meget skummelt........hva mener du.

Mann 78
Svar

Hei.


Du er en svært frisk og oppegående mann på 78 år, med noe høyt kolesterol. Du har søsken som alle blir svært gamle, og du har en svært sunn livsstil. 

Det finnes overhodet ingen som helst informasjon eller dokumentasjon på at en person i din situasjon, (høy alder, god helse, få risikofaktorer, slank ikke-røyker) vil ha noe som helst å hente på å redusere kolesterolnivåene.  Det kan du rett og slett la være å være opptatt av, og slutte å måle. 


Et høyt LDL-kolesterol på 5,3 slik som hos deg, kan øke sjansen for fremtidig hjertesykdom hos noen personer, for eksempel om du var overvektig, har mye hjertesykdom i familien, røyker og har diabetes. Og om du hadde vært 35 år og hadde LDL på 5,3 og hatt alle disse risikofaktorene i tillegg, ville du hatt betydelig reduserte sjanser for å oppnå å bli 78 år og frisk, slik du er nå. Derfor ville det vært hensiktsmessig for en ung mann med mange risikofaktorer i tillegg, å få redusert kolesterolnivåene. Det ville økt vedkommende sjanser for å bli en frisk eldre mann som deg. 


Men for deg, med din svært lave risikoprofil, er det nå slik at det finnes ingen dokumentasjon som tilsier at det å redusere kolesterolverdiene dine, gir noe som helst nytteverdi av noe slag. Statistisk sett reduserer du ikke sjansene dine for å få hjertesykdom eller å dø, ved å redusere dine kolesterolverdier.


I din situasjon vil det som betyr noe for helsen, være det å fortsette å være fysisk og sosialt aktiv så lenge som mulig, og å nyte livet og din gode helse, og å unngå unødige bekymringer, slik det å være opptatt av kolesterol er i din alder og situasjon.


Med andre ord så har din lege helt rett: Glem hele kolesterolet. Det er et tema for mennesker i helt andre faser av livet enn deg, og det betyr ikke noe for din helse og forventede livslengde i det hele tatt nå fremover. 


Jo eldre man blir, jo større rolle spiller genene, i forhold til livslengde og sykdom. For personer på f.eks. nitti år, er det ikke lenger kolesterolverdier og blodtrykk osv, som avgjør hvor syk / frisk / gammel man blir. Så glem hele kolesterolet, det skal ikke engang måles hos friske eldre mennesker som deg, da det ikke har noen informasjonsverdi.


Håper det var klart og greit svar. Ha det bra!Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-