Ekstrasystoler

Spørsmål

Jeg har det siste halvåret vært plaget med en opplevelse av hjertebank, i form av at jeg opplever at hjertet tar en liten pause etterfulgt av et kraftigere slag. Har fått påvist ekstrasystoler ved en 48 timers EKG måling. Vet ikke hvor hyppige disse var, men hjertelegen som undersøkte meg mente de var helt ufarlige og at jeg ikke behøvde å bekymre meg for dette. Har forsøkt å legge dette bak meg og ignorere ekstraslagene når de kommer. Det klarer jeg ikke helt, og jeg bekymrer meg masse for dette. Jeg har lest at VES er farligere enn SVES, særlig om disse kommer under trening. Fastlegen min skrev at hjertelegen kalte mine ekstraslag for ventrikulære ekstrasystoler, så jeg regner med det er VES jeg har. Jeg opplever nå også disse slagene av og til under trening, for eksempel mellom sett på styrketrening eller når jeg stopper opp etter å ha løpt . (jeg er veldig oppmerksom på dette for tiden, så kan hende jeg også tolker andre vanlige ting som ekstraslag) I forbindelse med 48 t EKG fikk jeg også foretatt ultralyd av hjertet, som var helt fin. Kan jeg slå meg til ro med at dette er ufarlig, selv om det skulle være VES som av og til også opptrer under fysisk aktivitet? Jeg er veldig redd for dette, har også tidligere hatt problemer med angst og har helt klart angst for dette nå. I går opplevde jeg at hjertet oppførte seg litt rart etter å ha sprunget for å rekke noe, følte det plutselig slo hardt, sakte og uregelmessig, som om det stoppet litt opp, varte bare en liten stund, kanskje det var flere ekstraslag etter hverandre. Hele resten av dagen slo det fint og normalt. Det er heller ikke veldig mange ganger per dag jeg kjenner disse ekstraslagene, enkelte dager legger jeg ikke merke til dem, andre dager er det en god del. Har fått tilbud om å prøve betablokker mot dette, noe jeg tenker å prøve nå, ettersom jeg ikke klarer å legge dette bak meg. Er ellers frisk, aktiv og slakt, men har hatt mye stress over tid og jeg sover dårlig.

Mann 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Du er en mann på 31 år som er frisk. Du har opplevd ekstrasystoler som  supra-

ventrikulære  ekstrasystoler  ( SVES )og ventrikulære ekstrasystoler (VES).  Supra betyr at de kommer fra forkamrene Som ligger over hjertekamrene. Mye stress, kaffe og alkohol kan gi deg flere av disse. Angst kan også bidra fordi du da skiller ut stresshormoner, som igjen påvirker hjerterytmen din. Disse VES og SVES er ufarlige. Du har gjort hjerteekko og man har funnet et helt normalt hjerte hos deg. Det er normalt at hjertet tar en pause etter en ekstrasystole fordi hjertemuskelcellene må kunne ta imot elektriske impulser for at hjertet skal trekke seg sammen. Betablokkere kan dempe disse slagene, men ulempen er at du får nedsatt arbeidskapasitet . Jeg forstår at det ikke alltid er lett å slappe av, når du har disse ekstraslagene, men man kan lære seg teknikker for det.

Trening er er også viktig for deg og kan redusere både angst og depresjon. Det korte svaret er at du kan slå deg til ro og trene vanlig.


Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-