Ekstraslag

Spørsmål

Hei! Jeg plages med ekstraslag. Jeg har hatt ekstraslag over en lengre periode. Fikk først påvist høyt stoffskifte, og de sa det ville bli borte når stoffskifte ble lavt. Det er nå lavt, men plages stadig av ekstraslag. Startet nylig på betablokkere igjen men kun 25mg pga stabilisering av stoffskifte. Har tidligere brukt 75mg (men ekstraslagene har aldri blitt helt "borte"). Alle vanlige EKGer har ikke vist noe, men når jeg lå på legevakta kunne jeg selv trykke når jeg fikk ekstraslag, og det ble da fanget opp. Men alle hos legebesøkene har ikke blitt fanget opp da jeg ikke har hatt ekstraslag akkurat da. Har hatt 24t EKG men ikke fått svar enda. Jeg begynner å bekymre meg mer og mer siden det kommer under "aktivitet". Eksempel: Gikk tur med barnevogn i varmt vær og trillet opp en lang oppover bakke. Mens vi gikk i høyt tempo kjente jeg flere ganger ekstraslag, og når vi gikk i den tunge oppoverbakken og pratet, fikk jeg et ubehagelig kraftigere ekstraslag. Leser meg jo opp til at ekstraslag under aktivitet kan være farlig? Legen min mener det ikke er det (sikkert i mitt tilfelle). Jeg begynner selvfølgelig å tenke om det kan være noe alvorlig feil med hjerte siden det kommer også under aktivitet. Har det generelt flere ganger om dagen også, både under hvile og mens jeg gjør daglige ting. Ellers har jeg lavt blodtrykk på 106/70 og en hvilepuls nå på 58 (med betablokkere, før lå den på 65-68). Tidligere veldig aktiv og trent mye. Ser ikke på meg selv som overvektig, men har noen kilo ekstra. Bør jeg være bekymret? Bør jeg prøve å få fortgang i dette?

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du plages av ekstraslag. Du har hatt disse en periode. Du har hatt høyt stoffskifte, og har fått dette regulert ned. Problemet ditt er at ekstraslagene ikke har blitt borte til tross for at du har fått et normalt stoffskifte. Ekstraslag er vanlige. Du skriver ikke om ekstraslagene er ventrikulære eller om de kommer fra forkamrene. Begge typer ekstraslag er vanlige. Du har gjort 24-timers EKG, men du har ikke fått svar enda. Det kan ofte ta en viss tid før du får svar på en slik undersøkelse. Årsaken til ekstraslag er viktig i forhold til å vurdere hvor "farlige" disse er. Det er også viktig hva for type ekstraslag det er. Er det ekstraslag som kommer fra forkamrene er disse mindre farlige enn om man har mange ekstraslag fra hjertekamrene. Det er også viktig å vite om det er noen spesiell årsak til at man har ekstraslag. Om det er fordi at man har trange blodårer i hjertet (sijemisk hjertesykdom) så er dette i seg selv en risikofaktorer for en alvorlig hendelse. Du er 27 år og du har en svært liten sannsynlighet for at du har isjemisk hjertesykdom. Jeg er enig med legen din at det mest sannsynlig ikke har en alvorlig hjertesykdom. Du har et lavt blodtrykk, men likevel et tilstrekkelig blodtrykk. Det viktige blodtrykket er det vi kaller MAP trykket. Dette er 1/3 av det systoliske (overtrykket trykket ditt + 2/3 av det diastoliske (undertrykket) ditt. 

Jeg synes ikke at du har en grunn til å være bekymret.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-