Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekstraslag

Spørsmål

For 3 måneder siden hadde jeg et "anfall" med ujevne hjerteslag. De var kraftige og uregelmessige. Jeg var hos fastlegen en uke senere, og hun mente dette var ufarlige ekstraslag. Hun tok vanlig EKG (ikke belastningstest eller 24-timers), samt blodprøver. Ingen unormale funn, men jeg tror ikke jeg hadde ekstraslag under EKG. Blodtrykket mitt var høyt, men legen mente dette kom av at jeg var stresset. Jeg hadde senere en normal blodtrykksmåling. Legen fant ikke grunn til videre undersøkelser. Jeg prøver å slå meg til ro med dette, men har i de siste ukene begynt å legge mer merke til hvordan hjertet jobber. Jeg synes det jobber hardt ofte, særlig i stressede situasjoner, hvis jeg drikker alkohol eller mye kaffe. Jeg kan ofte kjenne at det dunker tungt, og selv i hvile kan jeg alltid se hjerteslagene utenpå klærne. Er dette normalt? Jeg ser også at håret mitt beveger seg i takt med slagene. Det virker som hele meg dunker. Jeg har ikke vært noe oppmerksom på hjertet mitt før, så jeg vet egentlig ikke om dette er en endring. Jeg har fremdeles anfall med ekstraslag, men ikke like kraftige som den første gangen. Ekstraslagene kommer gjerne når jeg er stresset eller når jeg har vært aktiv med høy puls og pulsen er på vei ned. Mulig jeg også har hatt dette før i livet, det er jeg ikke sikker på. Jeg har vært gjennom en litt vanskelig periode med mye stress. Sliter også med leamus i leggene. Får behandling for dette hos manuellterapeut, som sier jeg har anspent muskulatur som fører til dårligere sirkulasjon i beina. Kan dette ha en sammenheng med at hjertet jobber "tungt"? Jeg har ikke merket noe redusert yteevne, tvert om føles det godt å være i aktivitet. Jeg er lite lysten på å gå tilbake til legen min nå, da jeg har vært der en del ganger de siste året med symptomer som har vist seg å være normale. Prøver å fokusere på å stresse ned, men er engstelig for å overse symptomer som bør sjekkes ut. Bør jeg gå tilbake til legen nå og be om videre undersøkelser?

Kvinne 47
Svar

Hei!

du har  merket at hjertet arbeider ”tungt” og at du har hatt iregelmessige og kraftige hjerteslag for noen uker siden. Du har også ”leamus” i leggene og får behandling hos manuell terapeut for dette. Spørsmålene dine er om du bør ytterligere undersøkes for hjerterytmen din og om du har dårlig sirkulasjon i beina dine, som gjør at du får  leamus i leggene dine.

Du har tatt et vanlig EKG, som var normalt. Kaffe, alkohol og stress er tre faktorer som er kjent for å kunne gi ekstraslag. Ved ekstraslag kjenner man ofte  at hjertet slår hardere. Ekstraslag og dermed kortvarig uregelmessig hjerterytme er svært vanlig . Det er også vanlig at man føler at hjertet slår på en annen måte når man fokuserer på dette. Angst kan også bidra til dette. Slik du beskriver dine symptomer, så er jeg i utgangspunktet enig med din fastlege. På den annen side er det jo slik at derasom du ikke får fred i forhold til dette, så vil ytterligere undersøkelser kunne bidra til at du fåt fred LED deg selv. Stress  og alkohol er ikke helsebringende, tvert imot. Du bør derfor gjøre forandringer for å redusere stresset du har og være svært moderat med alkohol. Alkohol påvirker blant annet søvnen din, som igjen gjør at du blir påvirket på dagtid . Hva gjelder leamus i leggene, så er det ikke klart hva som forårsaker dette. Jeg tror ikke at du har dårlig sirkulasjon i beina. Din leamus har ikke sammenheng med dIne uregelmessige hjerteslag. Mitt råd blir da at du bør trene regelmessig, og se til at du får nok søvn. Jeg beklager til slutt at det tok tid før du fikk svar, men vi har endret»plattform» og vi har hatt noen innkjøringsvansker i forhold til det.