Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekstraslag eller atrieflimmer?

Spørsmål

Hei. Jeg er ganske godt utredet for hjertet,ikke tette årer i hals ellee hjerte,tatt ct og ul,men ofte så kommer ikke ekstraslag,trykk i brystet,venstre og høyre grenblokk ved Holter reg. Eller ved ekg tatt på sykehus eller legevakt. Men har siste dagene hatt endel raske ekstraslag gjerne 5 etter hverandre,føles som rask puls i 1 sekund og 2..kan dette være flimmer? Trodde flimmer var uregelmessig puls?her er det jevn rask puls i kort tid..ispedd ektraslag rett før eller etter. Føler meg uggen etterpå.er plagsomt med alt dette,for det redusere livskvaliteten mye..og kan komme av aktivitet,men også bare når jeg er i ro...noe mer jeg kan gjøre/undersøkes for?

Kvinne 51
Svar

Hei.


Du forteller at det du kjenner av uregelmessigheter fra hjertet, ikke blir fanget opp på de EKG-undersøkelsene du har vært til, inkl Holter, hvor hjerterytmen din ble registrert over en viss periode, ofte 24 timer. Og det er klart at hvis ikke du har disse ekstraslagene eller hva det er, mens du blir registrert, så vet en formelt sett heller ikke hva det er, selv om en ut fra beskrivelsen kan si at det høres ut som ekstrasystoler (ekstraslag) 

Det som evt kan gjøres, er å registrere hjerterytmen din over lengre tid, f.eks. en uke. Diskuter med legen din om dette er aktuelt for din del. Da vil du jo øke sjansen for å få fanget opp disse tingene, slik at en kan si med sikkerhet hva det er og ikke er.


Ut fra beskrivelsen høres det ikke ut som atrieflimmer, blant annet pga den svært korte varigheten. Atrieflimmer kan komme og gå, men anfallene varer vanligvis lenger enn bare få sekunder av gangen. Noen beskriver det som svært urolig hjerte, og en kan samtidig oftest selv kjenne at pulsen blir helt uregelmessig, både i styrke (svakere og sterkere slag om hverandre) og i frekvens. 


Det er også viktig at du får sjekket om du kan ha høyt stoffskifte, for det kan trigge og forverre tendens til ekstraslag, så hør med legen din om dette er gjort.


Håper at rådene her kan hjelpe deg til å finne mer ut av dette. Lykke til.