Dehydrering og vanninntak

Spørsmål

Hei! Jeg har innsett at jeg mest sannsynlig har vært lettere dehydrert i lang tid (flere år). Jeg har derfor økt vannintaket endel de siste 2-3 dagene til ca 2-3liter. Før var jeg ofte svimmel, og hadde lette hodepiner, det ser ut til å ha gått bort nå. Men en annen ting jeg har merket er at hvilepuls har gått opp med ca 10slag i minuttet, jeg kjenner pulsen pulserer mer i kroppen, og får ofte følelsen av å være varm i ansikt. Er dette en respons på vannintak? Potensielt økt blodvolum? Noe som er farlig?

Mann 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Tanken om dehydrering er utbredt. Sannheten er at man ikke behøver å drikke betydelige mengder med vann daglig om man forøvrig er frisk. Om du drikker 1.5-2 liter med vann  i døgnet, så vil dette være tilstrekkelig. Man skal normalt drikke når man er tørst. Dersom man drikker store mengder med vann uten å være tørst, kan dette gjøre at man blir overhydrert og dermed får man  forandringer i saltbalansen og det osmotiske trykket (osmolalitet) i blodet. Man skal  i utgangspunktet drikke når man er tørst. Det er gjort studier på dette hos idrettsutøvere, og man har vist at man har fått alvorlige forandringer i sammensetningen av blodet med lavt natrium, dersom man tar inn store mengder med vann. Man kan også se dette hos ved sykdommer hos mennesket der man ikke har en normal regulering av væskeinntaket. Dette kan gi vannforgiftning. Det får man ikke ved å innta 2-3 liter med vann i døgnet, men du vil mest sannsynlig merke en økt diurese. Dersom volumet i blodbanen øker, vil dette føre til et økt trykk på reseptorer i hjertets forkamre og dermed får man frisatt et stoff som opprinnelig ble kalt for Atrionatriuretisk faktor , som virker på nyrene og fører til økt diurese. Det kan man merke om man fryser en vinterdag og blodet forsvinner fra huden og blodvolumet sentraliseres, og man får økt diurese. Kroppen klarer fint å regulere diurese og vanninntak under normale inntak. Normalt er det tilstrekkelig at man drikker når man er tørst. De følelsene du beskriver tror jeg ikke har noen sammenheng med ditt vanninntak, men mer med at du er mer observant i forhold til kroppen din. Dersom du skulle få et økt blodvolum, ville hjertefrekvensen din bli lavere.  Det er lite trolig at dette er farlig.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn