Brystsmerter

Spørsmål

Eg er ein 41 år gamal mann som er uroa for hjartesjukdom. Kjenner ei kort sterk smerte midt i brystet. Varer mindre enn eit sekund. Kan kome når eg er stille, eller når eg er fysisk aktiv (frekvens ca. 4 - 6 gonger i året. Vert ikkje andpusten/dårleg og kan t.d. trene vidare med ein gong etterpå. Er i brukbar fysisk form, ca. 10 kg for mykje. Har hatt slike smerter med jamne mellomrom i ca. 10 år. Fekk atrieflimmer for 7 år sidan. Vart då teke ekg, og ultralyd. Måtte elektrokovertere hjartet. Har ikkje hatt annfall sidan. Legen meinte det var eit eingongstilfelle, truleg pga. infeksjonssjukdom og inntak av solhatt (er alergisk for pollen). Har ein del ekstraslag. Er - og har vore - engsteleg for hjartesjukdom. Er smerten eit teikn på hjartesjukdom, eller kan den vere psykisk ? Kan ein få ein slik smerte ved at ein puster feil under fysisk anstrengelse ?

Mann, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Slik du beskriver symptomene dine, får jeg svært liten tro på at dette er tegn på hjertesykdom. Blant det som gjør at jeg ikke synes det "klinger" av hjertesykdom her, er f.eks. det at det ikke er typisk anstrengelsesrelatert, du kan trene uten å få det, og du kan like gjerne få det når du er i ro. Og det varer mindre enn et sekund, og du blir ikke dårlig og kan trene videre.
Alt dette taler imot hjertesykdom, og da tenker jeg især på angina pectoris / brystkrampe, som dette altså ikke minner om, slik du beskriver det.
Videre taler det imot hjertesykdom, at du er i god form og trener, at du ikke er spesielt overvektig.
Ting som hadde økt sjansen for at det hadde kunnet ha med hjertet å gjøre, var hvis du f.eks. røykte, hadde høyt kolesterol, hjertesykdom i ung alder i nær familie, men da du ikke sier noe om dette, går jeg ut fra at du ikke har disse risikofaktorene.

Du spør videre om det kan være "psykisk".
Jeg synes personlig det er veldig vanskelig å dele mennesket inn i en "psykisk" del og en "ikke-psykisk" del, ikke minst når det gjelder årsaksforhold til sykdommer og kroppslige plager og symptomer.
Dette gjelder ikke minst i forhold til muskelsmerter / spenninger / krampetilstander osv., som dette meget vel kan representere. Slike spenninger og muskelsmerter er jo nemlig sterkt påvirkelig av psyken og hvordan vi har det, og da er det jo slik jeg ser det, ikke så meningsfullt å skulle klassifisere slike plager som enten psykisk eller ikke-psykisk.
Dette kalles jo også psykosomatiske symptomer.

Det er meget vanlig å få brystsmerter som ikke har med hjertet å gjøre i det hele tatt, og slike kan også være ganske så vonde. Ofte sitter slike smerter i musklene mellom ribbeina i brystkassen, og kalles "intercostale myalgier", det betyr rett og slett muskelsmerter i musklene mellom ribbeina, og er ingen sykdom, men bare en "variant" av f.eks. stramme nakkemuskler, som vi vel alle har kjent fra tid til annen, avhengig av stressnivåer osv.

Det er selvfølgelig ikke mulig for meg å stille en sikker diagnose på deg uten å undersøke deg, men det jeg sier er at det for meg, ut fra det du forteller, klinger mer i denne retningen enn i retning av hjertesykdom.

Men dette kan du jo få konstatert ved å ta deg en legesjekk, og det synes jeg kan være en god ide. Få tatt et EKG, mål dine kolesterolnivåer, blodtrykk m.v., og i tillegg vil gjerne legen trykke på disse musklene og se om de er ømme, og dette kan da være med å bekrefte at det dreier seg om slike smerter i brystkassen og at det ikke er hjertesykdom.
Du kan også diskutere med din lege, avhengig av bl.a. resultatet av EKG, om det kan være fornuftig å få undersøkt disse ekstraslagene dine, som du har en del av. Oftest er slike ufarlige. Man kan undersøke disse ved et 24-timers EKG, hvor man får analysert hjerterytmen gjennom et helt døgn, og registrert alle ekstraslag og rytmeforstyrrelser.

Håper dette var et greit svar, tren videre og fortsett å holde deg i form, det er beste forsikring du kan ha mot hjertesykdom !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn