Brystsmerter

Spørsmål

Jeg er plaget av noe som føles som smerter i hjertet. Disse oppstår når jeg ligger flatt eller enda verre dersom overkroppen er lavere enn bena. Når jeg trekker pusten dypt kjenner jeg en stikkende smerte i hjertet. Det kan virke som om noe presser opp mot mellomgulvet. Jeg kan også våkne på natten på grunn av disse smertene. Jeg har ved to anledninger foretatt 24 timers holtermonitorering uten å ha avdekket noe. Disse ble utført basert på lang tid med hjertebank.
Som følge av plagene jeg har må jeg sove med overkroppen hevet. Da føler jeg ikke det ubehagelige presset lenger. Enkelte ganger kjenner jeg presset og smertene når jeg ligger på magen og på siden. I sistnevnte posisjon opplever jeg ofte i tillegg at jeg får en ujevn hjerterytme og et ubehagelig press på hjertet. Dette gjelder spesielt etter et måltid.

Noen ganger, når jeg f.eks. har bøyd meg rask ned for å plukke opp noe, har det føltes som om hjertet skulle "eksplodere". (som om du klemmer en ballong slik at veggene utvider seg....)

I det daglige liv kjenner jeg ikke noen plager, bortsett fra når jeg har sittet nede en stund og reiser meg. Da kan jeg føle at hjertet trenger en liten stund på å "hente seg inn". Det kan best beskrives som en trykkforandring som må reguleres etter at jeg har reist meg. Det føles som om jeg har utført et mye større arbeid enn hva jeg fakisk har. Tilstanden varer kanskje i 3-5 sekunder.

Jeg røyker ikke (røkte i 10 år, men slutte for snart 12 år siden)har en normal kroppsbygning og trener jevnlig. Kan Oppleve hjertebank dersom jeg belaster kroppen "tungt" før jeg har varmet skikkelig opp, eller dersom jeg har tatt meg skikkelig ut over lang tid.

Mann, 35 år

Svar

Hei!

Jeg synes ikke dette høres ut som typiske hjerteplager, men tankene mine går mer i retning av syreproblematikk, med refluks og sår slimhinne i spiserøret. Har du sure oppstøt? Halsbrann?

En slik tilstand kan utredes videre med gastroskopi, men det hører med også et røntgenbilde av lungene. For å utelukke at det er anginasmerter bør du få utført en arbeids-ekg.

Legen din kan bestille disse undersøkelsene, men kan også gi deg syrenøytraliserende medisiner som kan forsøkes som et diagnostisk eksperiment - hjelper de styrker dette mistanken om syreproblematikk.