image: Brystsmerter og koronar angiografi

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brystsmerter og koronar angiografi

Spørsmål

Jeg hadde hjerteinfarkt for 12 år siden. Da sluttet jeg å røyke og la om til sunnere kosthold og aktivitet. For 3 uker siden fikk jeg småsmerter i brystet, gikk til legen og han mistenkte mulig ustabil angina. Ble sendt på sykehus der de tok EKG, blodtrykk og blodprøver. Alt var fint og kolesterol va 2,8.

Dagen etter be jeg utskrevet da jeg ikke hadde noen smerter lengre, men med beskjed om å kontakte lege ved nye smerter. Jeg fikk selvfølgelig smerter om kvelden når jeg la meg da jeg kjente veldig godt etter i helgen og kontaktet legevakt. De foretok EKG, blodtrykk og lyttet på hjerte og alt var bra + at jeg så helt frisk ut. Etter flere ganger til legevakt i julehelgen med forskjellige småsmerter/ubehag i bryst og legene mente alt var OK, og jeg tenkte at nå må jeg slappe av tenke at hjertet er ok og da forsvant også smertene.

Legen på sykehuset mente også at jeg må utføre koronar angiografi noe som jeg har svært lite lyst til. Jeg føler ikke at jeg har fått forklart min opplevelse av det hele.

Nå opplever jeg nesten daglig ubehag i brystet på forskjellige plasser og også litt i ryggen. De kjennes ut som smerter etter at du har vært anspent eller begynnelse på en forkjølelse.

Jeg foretar treningsturer hver eneste dag i ca. en time (ca. 10-12.000 skritt). Da går jeg også opp bratte bakker i marsjfart og får puls på 135 +/- og kjenner da ingenting til smerter, blir ikke kortpustet men bare normalt andpusten.

Smertene jeg har er ikke strålende eller klemmende, jeg er ikke svimmel, ikke kvalmen og er ellers helt frisk. Smertene flytter på seg og kan være midt i bryst, til høyre og venstre i bryst, langs ribbein i siden og også midt i ryggen. Kan dette bare skyldes engstelse?

Kan ikke forstå det er hjertet da smertene er så små og at jeg kan utføre treningsøktene mine og smertene mine forsvinner.

Jeg føler at smertene/ubehaget sitter rett under huden. Hva mener du det kan være? Må jeg utføre koronar angiografi da jeg engster meg veldig til det?

Mann 67

Mann 67
Svar

Hei !

Du har tidligere hatt et hjerteinfarkt, og har nå hatt brystsmerter. Jeg vil anbefale deg ikke å trene eller presse deg fysisk før du har gjort en hjerteutredning/koronar angiografi. Det er helt avgjørende for deg at du får utført dette.

Hjertekrampe/Angina Pectoris kan opptre på mange ulike måter, og jeg er forsåvidt enig med deg at det at du ikke får tungpust eller økende smerter ved økt aktivitet kan redusere sannsynligheten for at du har en hjerte-kar sykdom.

Det finnes derimot flere eksempler på at brystsmerter og alvorlig hjertesykdom ikke nødvendigvis hemmer fysisk aktivitet.

Mitt forslag er derfor at du foretar en koronar angiografi. Det er liten grunn til engstelse for å utføre denne undersøkelsen. Finner man trange områder i kransårene dine, kan man også behandle dem samtidig med PCI (blokking og evt stent).

Illustrasjonsbilde øverst: Victor Josan / Shutterstock / NTB