Brystsmerter og besvimelse

Spørsmål

Jeg spør ang en plutselig besvimelse jeg hadde for et par mnd siden. Besvimelsen kom uten forvarsel, men når jeg kom til meg sjøl hadde jeg vondt i brystet. De som hjalp meg la bena høyt og løsnet bh. Blodsukker ble målt og det var normalt , EKG ble tatt senere og viste «forstyrrelser», men ble skrevet som normalt.Blodtrykket var lavt, husker ikke tallet, hvilepuls var lav på 52..I to-tre dager hadde jeg problemer reise meg og gå, hadde lite krefter. Forut for hendelsen hadde jeg gått ned 13 kg på en mnd, pga at jeg ble kvalm av alt jeg spiste. Ble oppfulgt av lege og han ga meg somac, for et spiserørsbrokk jeg har hatt lenge, for å se om dette hjalp på kvalmen. Jeg ble bedre og begynte å spise igjen og gikk opp i vekt. Kan det ha vært brokket som utløste smerten og besvimelsen ? Eller kan det vært hjertet? legen fant ikke svar på dette. Kan det ha noe med lav hvilepuls som stadig ligger på 45-48 ?

Kvinne 48
Svar

Hei !

Du er en kvinne på 48 år, som besvimte og våknet med brystsmerter. Du hadde et normalt blodsukker og et normalt EKG. Du hadde et lavt blodtrykk. En av de  mest vanlige årsakene til plutselige besvimelser er såkalt ortostatisk hypotensjon, der man besvimer når man reiser seg fra liggende eller sittende til stående. Dette er en enkel hendelse, men kroppen gjør mange tilpasninger for å opprettholde blodtrykket. Du hadde forut for dette gått ned 13 kg på grunn av at du ble kvalm av alt det du spiste. Du har et spiserørbrokk, som du ble behandlet for med Somac, og deretter har du lagt på  deg vekt igjen. 13 Kg vekttap på en måned er betydelig, og er i seg selv en grunn til å gjøre utredning av hvorfor du fikk dette vekttapet. Et såpass stort vekttap, kan også gi endringer i salt-væske balansen, som kan medføre endringer i hjerterytmen din. Spiserørbrokk og ledsagende kvalme kan dermed være  en årsak til besvimelsen og brystsmertene. Dette  spesielt  på grunn av at du har blitt bedre ved behandling med Somac. Det som kan ha utløst hendelsen hos deg er at du har fått i deg for lite væske, som igjen har gjort at du ikke har klart å opprettholde blodtrykket ditt. Sure oppstøt som en følge av spiserørbrokk, kan gi lignende smerter som ved hjertelidelse. Jeg regner med at du ble grundig utredet med EKG, blodprøver på hjerteinfarkt o.s.v., for å utelukke hjertesykdom hos deg. Spesielt hos kvinner kan det være vanskelig å påvise hjertesykdom bare ut fra symptomer.Dersom legen din mistenker at du kan ha hatt en årsak til besvimelsen og brystsmertene som skyldes hjertet ditt, så bør du utredes med en arbeidstest (AEKG) og hjerteekko. Vekktapet ditt og spiserørsbrokket ditt, kan nok fullt ut forklare at du besvimte, men på den annen side kan man også ha to lidelser. AEKG og hjerteekko er begge ikke invasive undersøkelser, slik at risiko ved dette er svært liten. Ut fra de opplysningene du gir meg, er dette det beste svaret jeg kan gi deg. Du har en hvilepuls på rundt 45-48 slag i minuttet. I utgangspunktet er dette innenfor normalområdet, og pulsen vil øke når du reiser deg opp og er i bevegelse, som gjør at du opprettholder blodtrykket ditt. Dersom du ikke får en pulsøkning, eller at du har for lite væske i kroppen din, så kan pulsen din være for lav. Normalt vil for lite væske i kroppen gi deg en raskere hjerterytme. Du bør derfor sørge for at du få i deg nok væske, og at du ser at du har en lys urin.