Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodtrykket stiger på legekontoret

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 39 år som er veldig aktiv. Når jeg skal til legen for å måle blodtrykk blir jeg alltid nervøs. Jeg tror ikke at jeg har høyt blodtrykk men mer redd for at det vil slå negativt ut på blodtrykket siden jeg er nervøs. Dette gjør meg enda mer nervøs. Sist gang jeg målte det var det 130/80, og når jeg målte det nå for noen dager siden var det 135/85. Legen sa at det er helt normalt og at jeg sikkert hadde lavere til vanlig siden jeg var nervøs. Det tror jeg selv også. Han målte pulsen og den var også mye høyere enn vanlig. 76 hos legen og jeg pleier å ligge rundt 45. Er nå likevel bekymret for om dette siste blodtrykket var høyt eller om jeg kan «legge det fra meg»? Synest det er dumt at jeg har det sånn, men vet ikke helt hvordan jeg skal klare å unngå det når kroppen reagerer som den gjør. Har fått litt angst for den målingen.

Mann 39
Svar

Hei.


Du er en relativt ung og frisk dame på 39 år, og du har helt normale blodtrykksverdier. Jeg ser ingen grunn i det hele tatt til at du trenger hverken å måle eller være opptatt av blodtrykket, ihvertfall ikke ut fra det du har skrevet her, for der fremkommer ingenting om evt tilleggsrisikoer som skulle tilsi at du bør være opptatt av blodtrykket. Du kan saktens følge med på etterhvert som du blir eldre, f.eks. hvert 5.år i første omgang. 

Ditt trykk på 130/80 er perfekt, og det siste på 135/85 er marginalt høyere, og på ingen måte noe høyt blodtrykk. Alt i kroppen svinger også, inklusiv blodtrykket, som er spesielt følsomt for stress, tanker og følelser. Det å gå til legen og "grue seg for hva legen måtte finne", det å være redd for at blodtrykket stiger pga stress, er mer enn nok til å gå gi blodtrykksstigning, tildels betydelig mer enn ditt steg også. Hos mange så er dette en så uttalt tendens at lege og pasient "gir opp" å måle på legekontoret, for da viser tallet kun stresset, og ikke det reelle blodtrykket. I slike sammenhenger velger man ofte å utstyre pasienten med hjemmemåleapparat, som du kan bruke i avslappede omgivelser hjemme, f.eks. om morgenen før du står opp. Da får du et mer korrekt blodtrykk. Og ved mistanke om høyt blodtrykk, hvor en ikke er sikker på om det er "legeblodtrykk", kan pasienten få utført et 24-timers blodtrykk. Men jeg ser ingen som helst grunn til at du skulle få det gjort, siden det ikke er noen mistanke om at du har høyt blodtrykk.

Konklusjon: Legg fra deg både bekymring og fokus på blodtrykk, det trenger ikke du å være opptatt av. 

Ha det bra.