Blodtrykk og trening.

Spørsmål

jeg er mann, 65 år, trente jevnlig før, men ble operert for prostatakreft for 7 år siden, så ble det tyngre å trene, har lagt på meg 2-4 kg og tok nå en 24t måling av blodtrykk og puls, som bekymrer meg. Snitt for dagtid ble 150/105 med 81 i puls, og snitt for natten ble 130/90 med 77 i puls. Synes det er overraskende høyt...og overraskende lite forskjell mellom dag og natt, hvor jeg burde slappe av mer. Mens jeg trente hadde jeg gjerne 50-55 i rolig puls. Er det skjedd en unormal utvikling? Er det lurt å trene igjen? Min fastlege har satt meg på 2 doser Ramipril Hexa 5 mg daglig. Takk for veiledning!

Mann 65
Svar

Hei !

Du er 65 år og er operert for prostatakreft. Du har lagt på deg 2-4 kg og har tatt 24 timers måling av blodtrykk og puls, hvor du har et høyt blodtrykk dagtid på 150/105 med 81 i puls, og 130/90 med 77 i puls om natten. Du har et høyt blodtrykk, som bør behandles. Det er derfor fint at din fastlege har gitt deg Ramipril hexa 5mgx2. Blodtrykket øker gjerne med alderen, og høyt blodtrykk over tid bør behandles slik man gjør hos deg. Trening er stort sett alltid bra. Treningen har mange funksjoner utover det å øke yteevnen. Den sammen med god søvn gjør at du får mindre stresshormoner som igjen reduserer sannsynligheten for å utvikle atersoklerose, eller forkalkning i blodårene dine. Treningen bør gi deg pulsstigning, og intervall trening er bedre enn annen kondisjonstrening. Det er også viktig at du trener styrke i din alder. Vekten må reduseres gjennom kostendring og kaloritelling. Mange blir overrasket hvor mange kalorier man får fra ulike matvarer, og hvor stor anstrengelsen som må til for  å forbrenne disse. Dette har et genetisk grunnlag fra den gangen vi var jegere og sankere. Du bør altså trene, og du bør følge med på blodtrykket ditt.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-