Blodsirkulasjon til hjernen.

Spørsmål

Hei.Hvor mye av det totale blodvolumet finnes i hjernen.? Har lest et sted at man har ca 5000 ml blod i kroppen . Hjertet pumper ca 5000 ml i minuttet og at ca 15 % går til hjernen i minuttet.? Men det blir jo ca 750 ml ? Hvordan er dette mulig? Hvordan er det plass til alt ? Har lest et annet sted at 64 % av hele kroppens blodvolum er i venene. Dvs at resterende 36% er i arteriene,dvs ca 1800 Ml? Ganger man dette med 15 % blir det ca 270 ml.Syns dette høres mere naturlig ut? Hva er sant? Hvor mye er det sånn ca der konstant,både på arteriesiden og venesiden ?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Beklager seint svar. Du skriver at hjerteminuttvolumet er 5000 ml pr. minutt, og at 15 prosent går til hjernen, og du er usikker på om det er plass til alt blodet i hjernen. Hjernen krever svært mye energi, derfor har man en jevn blodgjennomstrømning gjennom hjernen. Selve overflaten til hjernen er mye større enn om den hadde en slett overflate. Hjernevevet folder seg derimot inn og har såkalte sulci. Dermed får hjernen har et stort kapillærnett, der man får utveksling av næringsstoffer og oksygen. Arteriene som går til hjernen frakter 13-15 prosent av hjerteminuttvolumet gjennom hjernen, og siden hjernen har et stort kapillærnett, så har den ikke problemer med å motta 750 ml. med blod pr. minutt.Dersom du tenker deg at alt blodet til hjernen skulle renne forbi et gitt punkt per minutt, så ville det være omlag 750 milliliter per minutt som passerte dette punktet.

Blodet fordeler seg jevnt til hjernen, og renner tilbake til høyre hjertekammer gjennom de store venene fra hjernen som vena jugularis/vertebralis til vena cava superior. Det er sant at blodvolumet lagres i de store venene i kroppen. Ved graviditet vil man få en 50 prosent økning av blodvolumet, og det er blant annet i de store hulvenene ( vena cava) dette volumet "lagres". Hjernen er ikke en slik "lagringsplass" for blod. Selv ikke i venene.
Nøyaktig hvor mye blod som finnes til enhver tid i venene i hjernen, tror jeg det er vanskelig å svare eksakt på, fordi sirkulasjonen ikke skjer i et lukket system. Det vil si at alt blod som renner gjennom hjernen, vil ende opp i de store samleårene, som vena cava superior/vena brachiocefalica. Venene er lavtrykkssystemer, og blodet blir derfor ikke "lagret" i hjernen. Venene drenerer det blodet som til enhver tid renner gjennom hjernen. Hjernen har også sin egen autoregulering av blodgjennomstrømningen, for å sikre jevn blodgjennomstrømning.

Du skriver at det høres mer rimelig at siden det er 1800 ml blod er i arteriene, så vil 15 prosent av dette, som er 270ml ,være i hjernen. Igjen er det slik at under forutsetning at hjertet mottar 5000 ml blod pr. minutt, så vil det pumpe ut 5000 ml pr. minutt. Slik jeg leser det du skriver så blander du sammen det totale blodvolumet i kroppen og fordelingen av dette ved ethvert tidspunkt, med hvor mye blod som renner gjennom hjernen pr. minutt ("flow"). Det er altså god plass til at det kan renne 750 ml med. blod gjennom hjernen pr. minutt, fordi det er et stort areal blodet fordeler seg på og at blodet dreneres uten motstand av halsvenene tilbake til høyre hjertekammer.

Jeg håper dette var et svar på ditt spørsmål.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn