Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodpropp i fot og dårlig kondisjon

Spørsmål

Jeg har tidligere i 2019 fått en blodpropp i venstre fot etter en kneoperasjon. Har etter dette forsøkt å trent som før, i snitt 1 time hver dag, mye kondisjon, litt styrke. Over lang tid har jeg merket at foten blir som smått verre spesielt med tanke på løping og at den får veldig mye press på årene. Har fra start hatt ødem og andre diverse synlige etterskader på foten etter hendelsen. Får mest vondt i leggen ved løping. Går med kompresjonsstrømpe hver eneste dag for å redusere hevelsen.

Mitt spørsmål: Som ivrig mosjonist er det leit å føle at man er i en så dårlig form, og føler det er mer enn bare foten som påvirker formen. I lang tid får jeg som regel «blodsmak i munnen» av all kondisjontrening.

Etter å ha sentret med en makker og skutt på en vegg flere ganger kjenner jeg en brennende følelse i øvre del av lungene/nedre del av hals. Det hjelper ikke å drikke vann nødvendigvis, og følelsen kan sitte helt opp til 3 minutter der jeg må ligge meg ned for å få bort følelsen fortere.

Jeg leste på forskning.no om alveoler og at disse får høyt trykk på små årer, men at det ikke skulle føles ubehagelig med de som er godt trent. Itillegg føler jeg at det er vanskeligere og mer ubehagelig å holde pusten. Merker det på svømmetrening og på noen konkurrnaser vi har hatt på skolen. Puster generelt mye mer enn alle andre når vi går rolig fjelltur osv.

Hvorfor skjer alt dette?

Mann 23
Svar

Hei !

Du har gjennomgått en blodpropp i foten i 2019. Dette har medført at du får en hoven fot, og smerter i leggen ved løping. Du har hatt litt hevelse og hudforandringer etter at du fikk blodpropp (DVT) i foten etter en kneoperasjon. Den blodproppen du fikk hadde en klar årsak, nemlig operasjonen i kneet ditt.

Du har derfor ikke nødvendigvis større risiko for ny blodpropp. Jeg regner med at du er utredet for dette med blodprøver.

Du er i dårlig form og får en blodsmak i munnen av all kondisjonstrening, og at du har vanskeligere for å holde pusten ved svømmetrening. Ulike mennesker har ulike forutsetninger for å holde pusten ved dykking og lignende. Dette kan man blant annet se hos perledykkere i japan, som kan dykke ned til 30 meter på en innånding.

Dersom du har puster mer enn andre ved anstrengelse, kan dette blant annet skyldes anstrengelsesutløst astma eller for eksempel EILO som er en tilstand der man får vansker med å trekke pusten i motsetning til ved astma der man har vansker med å puste ut.

Alternativt så er det slik at du er i dårligere form enn andre du trener med. Du kan blant annet få treningsråd fra CERG. Kondisjon er en samvirkning mellom lunger og hjertefunksjon. Det er derfor viktig at du trener rett og at du får en pulsøkning som gir god hjertetrening. I alveolene er det alltid et lavt blodtrykk. Det finnes sykelige tilstander der man kan ha høyt trykk i lungene (pulmonal hypertensjon), men dette er en sykdomstilstand som du nok ikke har.

Den vanligste årsaken til at du har det slik du har det er at du kanskje ikke trener korrekt.