Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodårer i fingrene sprekker

Spørsmål

Plages med at blodårer i fingrer sprekker, og fingeren som rammes blir kald, hva skyldes dette og hvordan forebygge plagene

Kvinne 53
Svar

Hei.


Det var noe lite informasjon her til å skulle kunne gi deg et konkret svar, men det jeg tenker er følgende: Du er altså en kvinne på 53 år som opplever at blodårer i fingrene sprekker, og fingeren deretter blir kald. Det første jeg ville gjort, var å vise en lege dette når det skjer, for å bekreftet at det faktisk er en blodåre som har sprukket. Det kan imidlertid også være at du er rimelig sikker på dette, f.eks. ved at fingeren blir blå og hoven. Kuldefølelsen etterpå kan ha å gjøre med midlertidig nedsatt blodforsyning pga hevelse i vevet.  Jeg skulle gjerne visst om du bruker medisiner, for en del medisiner kan gi økt blødningstendenes, f.eks. "blodfortynnende" medisiner som Albyl E, Marevan, Prednison m.fl. Bruker du medisiner så kan legen din vurdere om det kan være en medvirkende årsak til økt blødningstendens eller skjørere karvegger. 

Du spør også om hvordan du kan forebygge dette, naturligvis. Men for å si noe om det, må en først vite noe om årsaker, for eventuelt forebyggende tiltak vil kunne avhenge av hva årsaken er. Du bør derfor som forklart ovenfor la legen din se dette når det faktisk har skjedd, og du bør få tatt en del blodprøver for å se etter antall blodplater m.v., som evt også kunne forklare økt blødningstendens. 

Hvis dette skjer etter hardt fysisk arbeid med hendene, kan det evt være en løsning å bruke hansker eller annet som reduserer presset i vevet og på blodårene.

Jeg er klar over at dette ble et heller generelt svar, men det er nok dessverre ikke mulig å gi deg noe mer konkret svar med såpass lite informasjon som jeg har fra deg om dette her, men jeg håper at det i det minste kan hjelpe deg videre med å finne ut av dette. Lykke til.