AV-blokk

Spørsmål

Jeg sliter med blokk på nattestid og har fått bekreftet på legevakt at det er AV-blokk grad II, type I, wenckebach som "foregår" når jeg har symptomene. Er klar over hva AV-blokk er for noe og at det normalt kan forekomme nattestid. Jeg har derimot symptomer utover normalt. Jeg våkner nattestid av blokkeringen - et par dager i uken. Jeg har da svært uregelmessig puls. Tar puls på hals og teller: 1..2..3..4..opphold..1..2..3..4..5...opphold..etc. I oppholdet får jeg følelse av bobling i brystet og føler meg uvel. Om jeg blir liggende i sengen kan dette pågå i timesvis. Setter jeg meg opp i en stol, går symptomene bort etter 15 min-2 timer. Føler meg ellers relativt bra, ikke svimmel eller kvalm, ikke smerter i brystet.

Dette har jeg da tatt opp med lege (fastlege og privat). Har hatt 3x 24t EKG, + R-test og ekko. Ingen unormale funn. Normalt antall ekstraslag og nattlig wenckebach. Treffer dessverre ikke på disse verste nettene (selvsagt..) når jeg har EKG påkoblet.

Dette har frem til nå kun forekommet om natten. Nå derimot føler jeg at det skjer også ved aktivitet. Jeg har en del ekstraslag i løpet av en dag, men de er under kontroll og plager meg ikke. Det jeg nå føler er når jeg _tar til_ med aktivitet som øker pulsen min; det være seg å bære noe tungt, kaste seg på sykkelen, løpe for å rekke bussen, hjulskift på bilen, så har jeg 1-30 slike slag (med kanskje 20sek mellomrom) som minner meg om det jeg har nattestid. Det kan pågå i rundt 30 min før det gir seg og jeg kan fortsette som normalt. Jeg føler meg uvel når det pågår men ingen brystsmerter. Ikke svimmel.

Er dette noe som bør sjekkes ut nærmere? Kan det være kun ekstraslag jeg kjenner ved anstrengelse? Det er vel ikke normalt å kjenne AV-blokk på dagtid på den måten? Bør jeg ha en sykkeltest?

Har lav puls (47-55). Normalt blodtrykk og ikke lavt stoffskifte.
Er ikke stresset. Normal vekt. 186cm,90kg. Noe hjertetrøbbel i familien.

Jeg spør ikke om en forklaring til på hva hjerteblokk er, men symptomer.

Svar

Hei !
Du er en mann på 30 år med AV-blokk grad II , Mobitz type I eller det man kaller Wenckebach fenomen. Dette skal normalt ikke behandles, dersom man ikke har symptomer. Du har allerede blitt utredet med 24 timers EKG og hjerteekko, og man har ikke påvist noe feil med selve hjertemuskelen eller klaffeapparatet ditt, utover AV-blokk grad II med Wenckebachs fenomen. Du beskriver at du har symptomer i form av at du føler deg uvel når du utfører ting som gjør at pulsen øker.
For å svare kort og presist så kan det være at det du kjenner er ekstraslag, men på den annen side vil man ved en stresstest eller sykkeltest kunne påvise hva for hjerterytmeforstyrrelse du har. Siden du har symptomer og plager av hjerterytmeforstyrrelsen din, så bør du henvises en spesialist for nærmere utredning.