Arterieflimmer

Spørsmål

hei!
har lett og lett, men ikke funnet noe som helst om sykdommen arterieflimmer. Lurte på om jeg kunne fått en henvisning til noen lenker eller lignende.

på forånd takk.

Sykdommer: Arterieflimmer

Kvinne, 78 år

Svar

Hei!

Du har nok lett med feil søkeord - det er ingenting som heter arterieflimmer. Arterie er en blodåre som fører blod fra hjertet til kroppen. Et atrie eller atrium er et annet navn på hjertets forkammer, og det er dette som kan flimre og kalles atrieflimmer.

Atrieflimmer betyr at forkammerene på hjertet ikke trekker seg sammen rytmisk slik de skal, og dessuten trekker de seg sammen uavhengig av hjertekamrene (ventriklene) som de pumper blod inn i. Av denne årsak blir hjertets pumping lite effektiv og kan føre til hjertesvikt og vann i lungene. Slk flimring kan dessuten være ubehagelig og mange må ta tabletter for å senke farten på et slikt "flimrende" hjerte.

En annen viktig ting ved kronisk atrieflimmer er at det kan danne seg blodpropper i atriene fordi blodstrømmen ikke er normal. Er man uheldig kan det løsne biter av disse blodproppene. Farer en blodpropp videre til lungen eller til hjernen kan man få pustevansker eller slag. Derfor skal disse pasientene behandles med bldofortynnende medisiner.

Det finnes også medisiner som gjør at flimringen holdes i sjakk og ikke blir så rask. Disse medisinene kan tas ved anfall eller fast.