Angst og hjertebank

Spørsmål

Hei! Jeg ble diagnostisert med angst for rundt 3 mnd siden. Plaget med høy puls, hjertebank, noe som føles ut som ekstraslag og perioder med tyngre pust. Har også perioder med brystsmerter (noen ganger er de stikkende og andre ganger føles det som om det trykker eller er «trangt» i brystet). Grunnet dette føler jeg meg ikke trygg på angst-diagnosen, uansett om jeg vet at slike symptomer kan følge med. Har blitt lyttet på flere ganger, tatt blodtrykk to ganger (som var helt fint) og to EKG som også var normale. Blodprøver som har blitt tatt har også vært normale. Likevel er jeg redd for at det er noe uoppdaget. Kan for eksempel koronarsykdom eller farlige misdannelser bli funnet ved slike undersøkelser? Jeg blir så redd når dette ubehaget oppstår i brystet og begynner da å lete etter ting det kan være, men trenger jeg å bekymre meg for at noe annet kan være feil? Allmenntilstanden er for så vidt bra. Blir raskere sliten, er noe kvalm og føles ut som det trykker i hals og hodet. Trent mye før, men tør nesten ikke nå lenger og har ikke gjort det de siste tre mnd, til tross for at aktivitet er bra for hjertet og helsa. Jeg har alltid likt å trene, spiser relativt sunt og drikker ikke alkohol. Røyker gjør jeg heller ikke, men snuser. Jeg er 163 cm og 57 kg (har gått ned 5-6 kg perioden dette har stått på, men matlysten er fin). De jeg vet om i familien som har hatt hjertesykdom er oldeforeldre (angina og hjerteinfarkt), gammeltante (medfødt hjertefeil) og søskenbarn (noe med klaffene).

Kvinne 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei ! Du er nylig diagnostisert med angst. Du har flere kroppslige symptomer som høy puls, hjertebank, periodevis tungpust og brystsmerter. Du er derfor usikker på "angst" diagnosen. Du har tatt EKG, blodtrykk og har normale blodprøver. Du er 21 år slik at alderen din i seg selv tilsier at det er lite trolig at du har noen alvorlig uoppdaget hjertesykdom. Dersom du hadde hatt en medfødt misdannelse i kransårer eller ledningsystem, så ville du hatt symptomer tidligere. Du skriver at du har trent, men at du ikke tør dette lenger. Jeg tar som utgangspunkt at din angst diagnose er stilt ut fra flere kriterier enn det du angir. Problemet med angst i motsetning til redsel er at man ikke kan identifisere en årsak til den uroen du føler. Angsten har også en tendens til å knyttes oppmot flere situasjoner som kan utløse den. De kroppslige symptomene på angst er en såkalt psykosomatisk reaksjon. De symptomene du beskriver er vel forenelig med angst. Du har en god allmenntilstand, men har gått ned 5-6  Kg så lenge du har hatt disse symptomene. Dette kan også forklares ut fra angst, under forutsetning av at du ikke har fått endrede avføringsvaner. Du bør følges opp av fastlegen din. Det er viktig at du begynner å trene igjen. Fysisk aktivtitet vil kunne redusere angsten din, og gi deg en følelse av stressmestring. Du beskriver også at du har hjertesykdom i familien. Hjertesykdom er svært utbredt og man vil finne dette i stort sett alle familier, så det er liten grunn til å legge vekt på dette. Av og til kan det være nødvendig å gjøre en hjerteundersøkelse for å berolige  pasienter med uttalt angst. Jeg synes ikke det er nødvendig hos deg, slik du beskriver det. Fastlegen er viktig i oppfølgingen av deg videre. 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn