Anfall med kaldsvetting og gråblek hud - blodtrykksfall?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 50 år med regelmessig menssyklus. I løpet av de ti siste månedene har jeg hatt tre "anfall". Det starter med at jeg føler meg slapp, gjerne mange timer i forveien, men jeg får så akutt kaldsvetting; jeg er klissvåt i hodet og på overkroppen i løpet av sekunder, jeg blir gråblek med hvite lepper og føler at det er rett før jeg besvimer. Kroppen bærer ikke, og jeg må legge meg ned. Det lengste anfallet hadde jeg i dag, og det varte i 15 minutter. Jeg kjørte da bil på motorveien, og det hele var uforsvarlig. Etter anfallene er jeg tørst, kald og sover i flere timer. Slappheten varer omtrent et døgn etterpå. Jeg bruker ingen medisiner. Etter det første anfallet tok jeg EKG hos fastlegen min, og ble sendt til hjertespesialist for å ta en test med belastning. Det var ingen funn.

Kvinne, 50 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Du beskriver et forløp med forvarsel i form av slapphet og så etterfølgende kaldsvetting, gråblek hud og frykt for bevissthetstap. Bevissthetstap som sjåfør er farlig, og jeg råder deg derfor til å la bilen stå inntil lege har avklart hva som kan være årsaken. Du har tatt en EKG som ikke tyder på sykdom i hjertet. Når du får forvarsel om et "anfall" kan du, bortsett fra å parkere bilen straks, kjenne på pulsen og sjekke om den er svært rask eller svært langsom, og om den er uregelmessig, altså ujevn eller hopper over slag. Det kan være lurt å legge seg ned så man ikke skader seg ved et eventuelt fall.

Det er umulig å stille en diagnose over nett. Årsakene til dette kan være mange, og jeg har lagt ved en lenke øverst som du kan se nærmere på. Norsk Elektronisk Legehåndbok skriver om symptomer ved lavt blodtrykk og besvimelse:

Symptomene dine kan skyldes "stimulering av vagusnerven, en stor nerve som både har virkninger på tarmsystemet, blodtrykk og puls. Nerven kan for eksempel stimuleres ved angst, kvalme, eller ved tømning av urin eller avføring, noe som fører til senket blodtrykk og langsom puls, og dermed fare for besvimelse på grunn av for lite blod og oksygen til hjernen." Symptomene er som oftest ufarlige og trenger ikke å være tegn på sykdom. Andre årsaker din lege kan ha i tankene er:
Blodmangel, anemi - lav blodprosent øker risikoen for svimmelhet og besvimelser
Hyperventilasjon, som man ser ved angst, fører ofte til besvimelse
Epilepsi
Lavt blodsukker
Legemidler - spesielt kombinasjon av flere legemidler

Jeg håper dette er til hjelp ved videre kontakt med din lege og ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-