P-NT-proBNP

Spørsmål

Hei. Registrerer ved blodprøve at jeg har ekstremt høye verdier når det gjelder måling av hjertesvikt - P-NT-proBNP. Normalt 211 mot min måling 912. Ser på nettet at hjertesvikt er høyest hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt, knatrelyder lunger eller ankelødemer. Jeg har ikke hatt hjerteinfarkt, merker imidlertid ankelødem - spesielt i varmen. Bypass operert Haukeland aug 1988 - 30 år siden. I ettertid stentet 10 ganger - siste gang Feiring 2015, videre beh med Nitroglyserin - årer for tynnr til stenting. Nyrefunksjon an betydening. Kreatininmålinger fra 2007 hvor den da var 145. I 2009/139 - 2011/137 - 2013/141 - 2016/135 - 2017/127 - 2018/128. Stabil over minst 10 år. Bør jeg få noen slags behandling for dette ??

Mann 82

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. !

Du har høye verdier av P-NT-proBNP, og du har ankelødemer. I tillegg har du forhøyet kreatinin. Siste måling 2018 var på 128. NT-proBNP er et hormon som skilles ut fra muskelcellene i hjertet, fra både forkamre og hjertekamre. Egentlig skilles dette ut som proBNP som igjen spaltes til BNP og det biologisk inaktive NT-proBNP. NT-proBNP er avhengig av nyrefunksjonen siden dette skilles ut fra nyrene. Den normale halveringstiden er 1-2 timer. Ved hjertesvikt vil det frigjøres mer proBNP fra hjertecellene på grunn av at muskelcellene blant annet strekkes på grunn av volumbelastning i hjertet. Det vil si at hjertet blir større. Virkningsmekanismen er at man da får økt diurese og spesielt natriurese.Man får utvidelse av blodårene og hemning av det såkalte renin-angiotensin-aldosteronsystemet og det sympatiske (ikke viljestyrte) nervesystemet.  Du er tidligere operert  med bypass operasjon og stentet deretter i kransårene dine. Siste gang i 2015. Du spør om du bør få noen behandling for dette. Det første man må gjøre er en hjerteekkoundersøkelse av deg. Denne vil fortelle hvordan hjertet ditt arbeider. Ut fra denne bør man vurdere om du skal ha noen behandlig spesifikt for en eventuell hjertesvikt. Du benytter Eliquis som medikament, og det kan kanskje være grunnlag for å vurdere ytterligere behandling med kolesterolsenkende legemidler og eventuell medikamenter som senker afterload- det vil si den belastningen hjertet utsettes for når det skal pumpe blod ut i kroppen. Jeg vil anbefale deg å få en grundig hjerteundersøkelse hos spesialist, i første omgang. Deretter kan man styre eventuell behandling hos din fastlege. Enkelte sykehus har også hjertesvikt poliklinikker.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn