Lavt blodtrykk

Spørsmål

Hei Hans Thorbjørn Rydningen! Ditt svar er litt diffust. Hva betyr ACE-hemmere, angiotensen II blokkere og neprilysin? Du antyder mitt lave blodtrykk kan komme av hjertesvikten. Lavt blodtrykk har jeg hatt hele livet i 75 år. Ultralyden viste stiv vegg mellom v.og h.hjertekammer - som også har stiv yttervegg. Klaffen fra v.forkam. til v.hj.kam. lekker. V.hjertekam. jobber nesten alene med å pumpe. Denne anstrengningen er det jeg har kjent periodevis over 8 år. Fikk diagn. hjertesvikt juni 2009. Sommeren 2011 hadde jeg alle symptomer på hjertesvikt. Desember 2011 sier hjertelegen jeg IKKE har hjertesvikt! Hjerterøntgen viste helt rene blodårer til/fra hjertet. (Spiser Omega3). Losartan bluefish 12,5mg tas nå om morgenen. Den funker uten kløe i ansiktet, men senker allerede lavt blodtrykk. Om det finnes en tablett som IKKE gir kløe, IKKE senker blodtrykket, vil jeg prøve den. Kløe (Urticaria) har nettopp herjet over hele min kropp i 2 år! Jeg orker ikke mer kløe!

Svar

Hei !
Jeg kan forstå at du oppfatter at ACE-hemmer, Angiotensin II blokker og Neprilysin er diffust. Angiotensin II er et hormon som har en svært kraftig blodkarsammentreknings effekt. For at Angiotensin skal dannes så må man ha et enzym kalt angiotensin konverternde enzym. ACE-hemmer (Angiotensin-konverterende enzym) hindrer dette enzymet å danne Angiotensin II og dermed hindrer man sammentrekning i pulsårene dine, ved å gi deg dette. Alternativt kan man blokkere de mottakerene (reseptorene), som finnes på muskelcellene dine i karveggen. Dette hindrer at Angiotensin kan trekke pulsårene dine sammen. En slik karsammentrekning gir høy motstand i blodomløpet og dermed høyt blodtrykk. Neprilysin er en "ny" gruppe legemidler som hindrer nedbrytning av hormoner som utvider blodårene dine. Selv om man har hatt lavt blodtrykk gjennom hele livet, så er det slik at dette lave blodtrykket kan ha ulike årsaker. Noen har et normalt lavt blodtrykk, mens andre har et lavt blodtrykk på grunn av sykdom, som blant annet hjertesvikt. Det du beskriver er en hjerteekko med dårlig bevegelighet i skilleveggen mellom høyre og venstre hjertekammer-septum. Denne skilleveggen er viktig for hjertet sin funksjon, og kan gjøre slik at hjertet pumper dårligere, og dermed gir hjertesvikt. Om du ikke har hjertesvikt eller høyt blodtrykk, så er jeg usikker på hvorfor du bruker Losartan. Man kan ha kransårer som ikke har forandringer , men likevel ha hjertesvikt. Hjertesvikt skyldes en sykdom i hjertemuskelen. Du har prøvd de fleste legemidlene som gir det vi kaller "afterloadreduksjon", det vil si at de reduserer blodtrykket, så hjertet pumper lettere blodet ut i kroppen. Om Losartan ikke gir deg kløe, men senker blodtrykket, og du har hjertesvikt, så kanskje du skal fortsette med Losartan. Du skal også være klar over at det blodtrykket som er viktig er det vi kaller for MAP trykk. Dette trykket utregnes ved følgende formel : MAP = 2/3 Diastolisk trykk + 1/3 Systolisk trykk. Det diastoliske trykket er det laveste trykket du måler og det systoliske trykket er det høyeste. Om blodtrykket er 110/70 mmHg, så er 110 systolisk og 70 det diastoliske trykket. MAP trykket bør være over 60 mmHg, og vanligvis ligger det mellom 70-110 mmHg. Så lenge du har god diurese og ikke samler på deg væske, så fungerer nyrene dine godt ved det blodtrykket du har. Jeg synes derfor ikke at du skal bekymre deg for at blodtrykket er "lavt". Håper at dette var noe mindre diffust.