Hjertesviktbehandling og hudkløe

Spørsmål

Jeg er en norsk kvinne på 75 år, bor i Sverige og har fått diagnosen hjertesvikt. Tar Entresto 24mg, men den gir meg kløe. Fikk diagnosen i 2009 og har brukt Enalapril og Candesartan, men begge gir kløe. Har Sjøgrens syndrom, Lupus (SLE) og Hypothyreose (lavt stoffskifte). Tar Levaxin 50mg. Har du en god tablett å anbefale for min hjertesvikt - som jeg også tåler for mitt lave stoffskifte? Blodtrykk: 120 over 67.
Er 170 høy og veier 56 kg. Har ikke vann i kroppen eller beina.

Svar

Hei !
Du har fått hjertesvikt i 2009, og har blitt behandlet med Enalapril som tilhører gruppen ACE- hemmere og Candersartan, som tilhører gruppen angiotensin II blokkere. Du har fått et nytt legemiddel som er en Angiotensin II reseptor blokker og neprilysin hemmer. Du har Sjøgrens Sykdom, SLE og Hypothyreose, som du tar Levaxin for. Du har et lavt blodtrykk.
For det første så er det slik at det lave blodtrykket ditt, kan komme av din hjertesvikt. Hjertet pumper ikke nok blod ut til kroppen, og du kan få et lavt blodtrykk. Blodtrykket ditt er en funksjon av hvor stor motstand som finnes i pulsårene dine og hvor mye blod som pumpes ut i kroppen pr. minutt fra hjertet ditt. Når man behandler en hjertesvikt vil man redusere motstanden i blodårene dine, slik at hjertet pumper blodet lett ut i kroppen. Med andre ord kan man si at man vil ta vekk ryggsekken din, så det blir lettere å bevege seg. Når man reduserer motstanden i pulsårene, faller blodtrykket ditt. Lavt blodtrykk er derfor en del av behandlingen ved hjertesvikt. Dette lave blodtrykket må skilles fra det lave blodtrykket, du kan få når hjertet ikke klarer å pumpe nok blod ut i kroppen på grunn av for høy motstand i pulsårene dine. De medikamentene du har fått, er de medikamentene man har for å bedre hjertefunksjonen ved å redusere motstanden i blodårene dine og dermed gi deg en bedre hjertefunksjon. Hudkløe er ofte en bivirkning som du kan få ved mange ulike legemidler, også Entresto. Jeg forstår det slik at du har prøvd ulike legemidler på grunn av denne bivirkningen, men man har ikke lyktes å forhindre hudkløe. Når man behandler hjertevikt er det tre medikamentgrupper man benytter seg av: a) Vanndrivende b)ACE- hemmere og c) betablokkere. ACE-hemmere er ofte det medikamentet man begynner med gjerne sammen med vanndrivende. Du må derfor mest sannsynlig tolerere noe hudkløe ved behandlingen av din hjertesvikt. Det er også viktig at du ekskluderer andre årsaker til kløe, som nyrevikt (uremi) og andre medikamenter som du eventuelt tar.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-