Hjertesvikt, hovne og vonde bein

Spørsmål

Det er påvist atrieflimmer hos fastlegen i april i år,etter en kraftig forkjølelse med sterk hoste .Det har ikke vært noe problemer med bena tidligere,bortsatt fra smerte som kommer og går ,bruker Fenazon med coffein mot dette.Ytterligere opplysninger om medisiner nå --står nedenfor

Mann 75
Svar

Hei !

Du har sendt inn et bilde av leggene dine som viser pigmentering. Dette kan være som ledd i en hjertesvikt. Du har en atrieflimmer med lav frekvens og blir behandlet for denne og med det vi kaller for "afterload" reduskjon. Det vil si at Valsartan bidrar til at hjertet pumper mot en mindre motstand, ofte kan man legge til Emconcor som reduserer hjertefrekvensen og som kan gies for å bedre hjertesvikt sammen med Valsartan. Det er dessuten viktig at du bruker Eliquis for å unngå slag. Det at beina hovner opp kan ha sammenheng mellom din hjerteflimmer og at du har hjertesvikt. Du skriver ikke noe om dette i spørsmålet ditt, og jeg vet ikke om det er gjort noen undersøkelser av hjertet ditt. Den beste behandlingen mot hevelse og smerter i leggene dine, vil da være å behandle hjertesvikten din. Andre årsaker til smerter og hevelse i leggene kan være det vi kaller venøs insuffisiens, og da spesielt synlige åreknuter. Du har ikke åreknuter, så det er lite sannsynlig at du har noen venøs insuffisiens.  Slik jeg oppfatter det så er jeg enig med legen din i at man må behandle smerter og hevelse i beina dine med medisiner.