Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid med tung pust

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 18 og vært plaget med mye oppkast og konstant kvalme. Ikke gått ned i vekt og har hatt fine elektrolytt-prøver (litt lavt på salt bare). Har også lave jernlagre (Ferritin på 12), til tross for jerntilskudd. De siste ukene har imidlertid ytterligere tilleggsproblemer til kvalmen eskalert. Jeg er ekstremt tungpusten bare ved den minste anstrengelse, går jeg i trapper så puster og peser jeg som en hval. Er ikke tett (astmatisk) bare veldig tung i pusten altså.Skulle tro jeg har løpt maraton. Jeg er ekstremt utmattet hele dagen, og sliter med å holde meg våken. Jeg har også tidvis dundrende hodepine, og er meget svimmel 24 timer i døgnet. Jeg har også en del hjertearytmier (antagelig eksrasystoler) og perioder med ekstrem rask hjertebank. Det kan også inntreffe om natten. Har målt pulsen i hvilende tilstand til over 100 slag i minuttet. Kan våkne av at jeg kjenner hjertet "dundre". I tillegg føler jeg et kontant press oppover mot ribbena, som om magen er helt stappa, eller som om lungene skal eksplodere, vanskelig å forklare, men dette presset gjør det vanskelig å puste uanstrengt selv om jeg sitter stille. Magen er IKKE stor. Legen min mener jeg "bare" er sliten og gravid, og har ikke tatt noen utvidede prøver. Jeg føler det er noe mer som er galt. Jeg vet ikke hva jeg kan forlange av utredninger. Jeg frykter jeg har en eller eller annen hjerte eller lungerelatert lidelse. Jeg kan tillegge at jeg også tisser helt ekstremt hyppig, selv ved lavt inntakt av væske (forsøker å ikke drikke så mye på kveldstid, men drikker "nok" på dagen), så må jeg tisse omtrent hver eneste time hele døgnet, som forstyrrer nattesøvnen min veldig. Tidvis kan jeg måtte tisse så ofte som hvert 20 minutt, og blæra føles aldri tom. De er slik selv om jeg ikke er gravid. Har aldri blitt utredet for noe med tanke på nyrer/binyrer. Kan du ramse opp alt du mener jeg bør testes/utredes for? Vær konkret med tanke på blodprøver osv, så jeg kan ha med en liste til legen.

Svar

Hei,

Det er ikke lett å vite om alt du opplever er normale graviditetsproblemer eller noe annet. Jeg vil foreslå at du hvertfall får hjertet ditt sjekket da man kan utvikle hjerteproblemer i forbindelse med graviditet, som for eksempel hjertesvikt, og jeg vil også foreslå at skjoldbruskkjertelen din sjekkes. I tillegg er det fint om de kan ta en urinprøve av deg. Hvis urinprøven er normal, ville jeg vente til du har født barnet ditt, og så gått til en urolog for å diskutere din hyppige vannlating. Noen kvinner kan føle at de trenger å late vannet ofte hvis de har press på nerver i underlivet, enten fra eggestokk cyster eller fra et barn i livmoren. Det er mulig at ditt problem er så enkelt.
Igjen, her er det så mye som foregår på en gang at det du trenger er en lege som vil sette seg ned og se på alt som foregår, ta en skikkelig anamnese, og tenke alvorlig på hva som kan foregå med deg. Pulsen din er ganske normal for en gravid kvinne, så jeg er ikke sikker på at den er et problem.

Lykke til!

Mvh,
Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-