Bivirkninger av medisiner

Spørsmål

Hei.
Gikk på en hjertesvikt for ca. 20 mnd siden. Har også permanent arytmisk hjerte. Føler meg relativt "sprek" nå. Det har vært en "voldsom" forbedring av allmenhelsen min. Men.... Jeg hoster og harker, slimer og spytter og det er spesiellt ille tidlig på dagen.( det høres ut som jeg har røkt 60 om dagen i en årrekke, og jeg røyker ikke!)Jeg svetter mye. (kan sitte ute i kuldegrader samtidig som svetten renner!)
Og så er det dette med potensen! Kunne vært all right å vært noe mere viril! (i alle fall noen år til :-))
Jeg har tatt opp disse plagene med legene mine, men de er arrogante nok til å si at dette ikke har noe med medisinene jeg tar!
(i disse tider med internett så er det lett å lese om positive og negative virkninger av medisiner)
Spørsmål: Kan dere se muligheten for å forandre medisineringen min så bivirkningene reduseres?
Hilsen Hans Petter
P.S. Må jeg velge så vil jeg foretrekke bedre potens :-) (så kan jeg svette etterpå)


Jeg har

Relevante sykdommer/medisiner: Har et arytmisk hjerte og gjennomgikk et hjertesvikt for 20 mnd siden.
Medisiner: Digitoxin 1 x 0,1 mg, Triatec 1 x 10 mg, Diural 1 x 20 mg, Marevan 1 x 3-4 mg,Zocor 1 x 40 mg.

Mann, 46 år

Svar

Hei.

Slik jeg forstår deg så setter du plagene dine i sammenheng med medisinene du står på, men at legen din avviser dette.
Av de medisinene du bruker, så vil Triatec kunne gi både hoste, svette, impotens og nedsatt sexlyst (libido). Ingen av de andre medisinene dine er rapportert å kunne gi noen av de bivirkningene du nevner. Det kan være lurt å prøve å tenke tilbake om du hadde disse symptomene før du begynte med Triatec. Hvis plagene oppstod i forbindelse med oppstart av denne medisinen, er sjansene store for at det er en sammenheng.
I samarbeid med legen din kan du forsøke å bytte ut Triatec med et medikament innenfor en gruppe som kalles ”angiotensin II-reseptor antagonister” (for eksempel Cozaar eller Aprovel). Dette er medisiner som virker på nesten samme måte som Triatec, men der en kan unngå de plagsomme bivirkningene som du nevner.

Du forteller at hosting, harking, sliming og spytting er spesielt ille tidlig på dagen. Mange hjertesvikt-pasienter opplever nettopp dette - at plagene er størst om natta og tidlig på dagen. Årsaken er at når du ligger flatt i senga om natten, så vil blodet lettere ”stuves” eller samles opp i lungekretsløpet enn i oppreist stilling om dagen. Denne stuvningen i blodårene i lungene vil kunne føre til at litt væske siver ut av blodårene og inn i luftveiene, og vil dermed kunne gi irritasjon i luftveiene som medfører hoste, tung pust og surkling.
Disse plagene dine fra luftveiene kan altså enten skyldes en bivirkning av Triatec, og/eller at hjertesvikten din ikke er optimalt behandlet. Du sier at du har snakket med legen din om dette, og jeg går ut i fra at han har undersøkt deg (bl.a. lyttet på lungene dine) for å finne ut om hjertesvikten din er tilstrekkelig behandlet eller om du bør øke dosen på noen av medisinene (jeg tenker da spesielt på Diural, som er en vanndrivende medisin). Jeg går også ut i fra at legen din har utelukket andre sykdommer som også kan gi plager fra luftveiene og svette, blant annet infeksjon i luftveiene.

Hvis du fortsatt plages med impotens etter bytte av medikament finnes det flere hjelpemidler mot dette, blant annet Viagra. Mer informasjon om impotens finner du i Lommelegens impotens-forum (www.lommelegen.no/impotens).

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg. Lykke til!