Betennelse i hjerteposen (Pericarditt)

Spørsmål

Hei, min mor er 80 år, svært sprek og flott dame. I sommer fikk hun symtomer på hjerteinfarkt og fikk satt inn stenter. Hun fikk beskjed om at hjertet slo normalt etter dette. En måned etter dette skled hun i trappen og fikk omfattende blodutredelser på en arm, noen dager etter fallet fikk hun perikarditt. Hun ble innlagt og fikk blant annet antibiotika intravenøst et par uker, om det ble påvist bakteriell årsak vet jeg ikke. Antibiotika ble så tatt bort pga allergi. Hun dro hjem medisinert med kolkisin og ble fulgt opp på fastlegekontoret. Legen valgte å fjerne kolkisin uten å konferere med sykehuset, da han mente det ikke var bra for leveren. Hun fikk da i løpet av få dager sterke smerter i brystet og ble innlagt med perikarditt. Hun ble satt tilbake på kolkisin og på prednisolon tablett, men hver gang prednisolon blir redusert kommer perikarditten tilbake. Det er såpass smertefullt at hun må innlegges hver gang. Det står "uspesifisert akutt perikarditt" ved innleggelse. Nå er hun tilbake på 30 mg prednisolon og kolkisin samt medikament mot hjertearytmi som har oppstått pga dette. SPM. 1. Er om det er vanlig at pericarditt kommer tilbake på denne måten, og hva hvis hun ikke blir kvitt det ? SPM.2 Hun har vært innlagt på et universitetssykehus, men ville hun fått en bedre og mer tilpasset behandling om det ble søkt innleggelse på Rikshospitalet ? På sykehuset mener de nå at det ikke er infarktet og stentingen som er årsak til perikarditten, siden den er tilbakevendende. De har prøvd å vende alle stener, sier de. Andre sykdommer hos henne: Hun har en pacemaker innlagt i bekkenområdet for å avhjelpe lukkemuskel-problemer. Har fjernet bryst etter forstadier til brystkreft. Blodåre graft i lyske-åre etter perforasjon av arterie under opr. lyskebrokk på åttitallet. Armen hun falt på og fikk store blod-utredelser før perikarditten har hatt en liten skade, kanskje betennelse tidligere i albueleddet. Ellers er hun sprek. SPM.3 Hva kan perikarditten skyldes, tenker du ?

Svar

Hei !
Din mor er 80 år og har gjennomgått et hjerteinfarkt og blitt stent behandlet i sommer. Etter dette har hun får pericarditt, som er behandlet med kolksin og prednisolon.
Perikarditt er en betennelse i hjerteposen som omslutter hjertet. Man skiller mellom akutt og kronisk perikarditt. Perikarditt er relativt sjelden. Den vanligste årsaken til betennelsen ervirusinfeksjon i 85 prosent av tilfellene, men den kan også være utløst av hjerteinfarkt, revmatisk sykdom, etter operasjon eller stråling av hjertet.(Spm1) Hos din mor er det nok hjerteinfarktet som er den utløsende faktor. (spm2) En virus pericarditt gir seg normalt i løpet av noen uker. I sjeldne tilfeller utvikler denne pericarditten seg til en kronisk tilstand der man får betennelsesforandringer som hindrer hjertefunksjonen, og som kan gi hjertesvikt. Man vil da vurdere en eventuell operasjon der man må ta bort hjertesekken/arrvev som omslutter hjertet og som kan hindre at hjertet kan utvide seg nok og dermed fylles med blod. Dette er også sjeldent. (spm3)Hun får en adekvat behandling av hennes pericarditt. Dersom det utvikler seg mye væske i hjertesekken, så hender det at denne må tappes. Dette kan foretas på flere ulike sykehus av en kardiolog ved bruk av ultralyd.
Jeg tror at pericarditten skyldes en immunologisk reaksjon etter hjerteinfarktet som har gitt henne en kronisk pericarditt. Behandlingen er betennelsesdempende legemidler. Man kan også prøve såkalte antiflogistika (NSAID) i kombinasjon med steroider(Prednisolon). Dd.in mor har effekt av behandlingen, og det kan tenkes at hun må behandles over lengre tid.
Jeg ønsker henne god bedring !