Aortaklaffefeil og hjertesvikt

Spørsmål

Jeg har lenge vært plaget av tretthet. Jeg har en medfødt aortaklaffefeil (mangler en skål i klaffen). Jeg har fått hjertesvikt. Hjertet er forstørret ved det kammeret som pumper blod ut i aorta. Kan da årsaken til hjertesvikten entydig være aortaklaffefeilen? Bør en vurdere operasjon av hjerteklaffen? Jeg har en utposning på aorta i "svingen" like utenfor hjertet på ca. 5,5 cm. Bør den opereres samtidig?

Svar

Hei !
Du har en aortaklaffefeil, og har fått hjertesvikt. Du har også en utposning på hovedpulsåren på 5.5 cm etter hjerteklaffen. Ut fra det du skriver tror jeg at du har det vi kaller en "bicuspid aortaklaff", som er den mest vanlige medfødte hjertefeilen. Utposningen på hovedpulsåren i det vi kaller aorta ascendens, hører med til feilen i aortaklaffen. Du har mest sannsynlig en trang aortaklaff. Om det er slik så er det dette som kan gi deg hjertesvikt. Hjertesvikten oppstår både på grunn av at klaffen er trang og hjertet pumper mot en høy motstand. Det blir nesten som å bære en tung ryggsekk opp en fjellskråning. Hjertemuskelen "vokser" derfor og hjertekammeret blir mindre og muskelen stivere og på grunn av at det er trangt i klaffen, så får man ikke pumpet nok blod fra hjertet og ut i kroppen. Du spør om man bør vurdere deg for operasjon, og svaret mitt er ubetinget ja. Normalt burde du har vært fulgt opp regelmessig med hjerteekko undersøkelse av hjertet ditt, slik at man gjorde en fortløpende vurdering av operasjonsindikasjon. På spørsmålet om man samtidig skal "bytte" hovedpulsåren din, er svaret at dette vil avgjøres både ut fra det billedmaterialet man har tilgjengelig før operasjonen, og vurderinger man gjør under operasjonen. Dersom den er 5.5-6 cm, så er det vanlig og indikasjon for å bytte den delen av hovedpulsåren (aorta ascendens). Dette er ikke en veldig stor utvidelse av det hjertekirurgiske inngrepet når man bytter aortaklaff.
Du gir relativt få opplysninger i ditt spørsmål, men under antagelsen av at det forholder seg slik du skriver, så vil det mest sannsynlig være indikasjon for en operasjon, der man bytter klaffen og hovedpulsåren. Dette gjør man i Norge på alle Universitetssykehus med unntak av Stavanger og AHUS . Feiringklinikken som eies av den ideelle pasientorganisasjonen for hjerte og lungesyke (LHL), utfører også denne type kirurgi med gode resultater. Feiringklinikken har ingen ventetid for å få utført inngrepet.
Min hovedbeskjed til deg er at du må utredes for din hjertesvikt hos en kardiolog og eventuelt henvises til operasjon. Om du ikke allerede er i et slikt kontrollopplegg, så bør du omgående ta kontakt med din fastlege for å bli henvist til snarlig vurdering hos en kardiolog. Håper dette var svar på ditt spørsmål.