Angst for ventrikulære ekstrasystoler(VES)

Spørsmål

Hei,
En gammel kunde må dessverre skrive et litt depressivt brev, til tross for mye positiv utvikling innen å komme seg ut av hjerteangst og hypokondri.

Jeg føler (heldigvis) at jeg har mestret mye nå. Jeg har gjennom arbeid i lengre tid kommet meg gjennom frykten for det aller meste av hjertesykdommer, være seg hjertesvikt, SVES, ischemi, ledningsforstyrrelser, brady/takykardi, osv. Jeg kan med glede si at dagene på mange måter er bedre, selv om jeg kjenner ekstraslag iblant, i ulike situasjoner (bøye seg, strekke seg, drikke brus raskt, brå bevegelser, osv.). Skjønner at dette er SVES og jeg er overhode ikke redd for det. Brystsmerter og svimmelhet er redusert, og jeg skjønner godt at dette er muskulært og ufarlig. Jeg forstår også godt at pulsen / blodtrykket endrer seg i løpet av dagen og natten, vi er ikke styrt av en prosessor, vi er levende mennesker. Så langt veldig bra.

Men - det er en nøtt jeg ikke greier å knekke. Jeg gir snart opp, fordi jeg vet ikke hva som skal til. Etter samtaler og undersøkelser av 2 kardiologer, 2 indremedisinere, 4 almennleger, utallige spørsmål til dere, og psykolog, så greier jeg ikke bli kvitt frykten for ventrikulære ekstrasystoler!

Det hele dreier seg vel om en form for dødsangst - fordi jeg forstår at enhver VES innebærer en liten sjanse for livstruende arytmier. Eller tar jeg feil? Plagene med det jeg tror er VES, kommer om natten, jeg våkner opp, og blir liggende og kjenne etter (hører pulsen i øret, osv) fordi jeg har gjort det så ofte før. Den kan kjennes som 1-2-3-pause-4-5-6-7-pause-8-osv. Kanskje ikke så intenst, men i alle fall 1-2 i minuttet. Det samme tidlig om morgenen, før jeg står opp, hvis jeg tenker på det. Hvis jeg blir stresset om morgenen, så er det en garanti for plagene.

Jeg blir fortvilet, for ingenting hjelper! Finnes det medikamenter som kan hjelpe, men som ikke setter ned pulsen? Fastlegen min snakker om verapamil, men han tror fortsatt jeg har SVT. Helst ikke klasse 3 antiarytmika.
Relevante sykdommer/medisiner: US: Holter viste spredte SVES (noen titalls). AKG viste 1 SVES etter belastning. Ultralyd: Alt normalt. Ingen medisiner.

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brev!
Du tar feil. Enhver VES innebærer ikke en liten sjanse for livstruende arytmier.
VES og SVES er ekstraslag hvor hjertet pumper lite eller kanskje ikke noe blod. De etterfølges imidlertid raskt av normale hjerteslag.
VES og SVES er normalfenomener hos alle mennesker, men 99,9% av oss vet ikke om det.
Så den teoretiske muligheten for at en arytmiserie oppstår er å operere med matematikk, istedefor menneskekropper som har en fantastisk evne til å lege seg selv.
Redsel og frykt kan som tidligere sagt utløse VES og SVES via det adrenerge systemet(adrenalin som får hjertet til å slå fortere).
Jeg synes brevet ditt bærer preg av mye god innsikt i ditt angstproblem.
Det betyr at terapien virker og at dødsangsten din etter hvert vil slippe taket.
Jeg kan ikke gi deg noen konkrete medisinråd uten undersøkelse, men jeg gjør meg tanker om du ut i fra de foreliggende opplysninger som selvsagt kan være mangelfulle, ikke ser ut til å trenge medisiner.
Dette fordi en Holterundersøkelse som viser spredte SVES er helt normal og et belastnings-EKG som viser 1 SVES, er simpelthen fenomenalt.
Mitt råd er fortsatt at du arbeider seriøst med angsten og din kognitive terapeut og sammen med terapeuten tar deg tid til å føle litt på angsten i timene(Ikke bare snakke om den), selvfølgelig når du selv er moden for det.
Jeg håper svaret er til noe hjelp og du får en rolig og angstfri vår.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-