Høy puls - takykardi

Hurtig eller rask puls kan opptre periodevis eller over tid. Hvis pulsen din er over 100 slag per minutt er det noe som forstyrrer den normale elektriske aktiviteten i hjertet som styrer hvor fort hjertet ditt slår. Dette heter takykardi.

RASK PULS: Pulsklokker kan indikere høy puls. Normal puls hos voksne er 60-100 slag per minutt. Foto: NTB Scanpix
RASK PULS: Pulsklokker kan indikere høy puls. Normal puls hos voksne er 60-100 slag per minutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pulsen er et fysisk tegn på hjerteslagene våre, og på at pulsårene våre utvider seg og trekker seg sammen i takt med hjerteslagene som sender oksygenrikt blod ut i kroppen. Vi kan blant annet kjenne og måle pulsen ved å holde pekefinger og langfinger på siden av halsen vår eller på tommelsiden av håndleddet vårt.

Hva er normal puls - kardiologen forklarer.

Normal puls

INDREMEDISINER:Lege Nina Bryhn jobber som indremedisiner i USA. Foto: privat
INDREMEDISINER:Lege Nina Bryhn jobber som indremedisiner i USA. Foto: privat Vis mer

Normal puls hos voksne er mellom 60-100 slag per minutt. Folk som er fysisk godt trenet kan ha en lavere hvilepuls enn 60 slag og fremdeles ha en normal puls.
Barn under 10 år har generelt en høyere hvilepuls enn voksne, og kvinner har generelt en høyere hvilepuls enn menn fordi hjertene til kvinner er mindre og dermed trenger flere slag per minutt for å pumpe den samme mengden med blod.

Godt trente mennesker trenger færre slag per minutt til å pumpe samme mengde blod. Dette er fordi hjertet er en muskel som arbeider mere effektivt når det er i god form, og det vi kaller slagvolumet, hvor mye blod som pumpes ut per hjerteslag, er raskere når hjertet er veltrent.

Men hvis du ikke er godt trent, og har puls under 60 kan det være et tegn på bradykardi - unormal lav puls.

Normale variasjoner i puls

Pulsen vår kan variere avhengig av flere ting og fremdeles være normal.

 • Aktivitetsnivå
 • Kroppstemperatur
 • Kroppsstilling, om vi sitter, ligger eller står
 • Følelser/adrenalin
 • Treningsnivå
 • Vekt
 • Medisiner
 • Fordøyelse
 • Åndedrett
 • Våken eller sovende tilstand

LES OGSÅ: Atrieflimmer

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

SLIK MÅLER DU PULSEN: Press to fingre på håndleddet, nedenfor tommel. Tell pulslag i ett minutt. Foto: NTB Scanpix
SLIK MÅLER DU PULSEN: Press to fingre på håndleddet, nedenfor tommel. Tell pulslag i ett minutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer


Unormal høy puls ( takykardi)

Hvis hvilepulsen din stort sett er over 100 slag per minutt bør du se en lege.

Generelt kan vi si at hvis pulsen din er over 100 slag per minutt er det noe som forstyrrer den normale elektriske aktiviteten i hjertet som styrer hvor fort hjertet ditt slår. Dette heter takykardi. Det er forskjellige typer takykardi.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Symptomer på rask puls

Symptomer på for høy puls kan blant annet inkludere kortpustethet, svimmelhet, en følelse av at pulsen slår fort, en følelse av at hjertet “hopper” i brystet, brystsmerter, eller besvimelse.

Årsaker høy puls kan være:

Diagnose av for høy eller lav puls

Legen din kan diagnostisere om det feiler deg noe ved å kjenne på pulsen din, undersøke deg generelt, måle blodtrykket ditt, og ta et såkalt EKG. Ved et EKG fester legen plaster med elektroder på brystkassen din, skuldrene dine, og av og til foten din og ryggen din. Da får man et bilde av hjerterytmen din som kan fortelle legen din mye om hva som skjer i hjertet ditt. I tillegg til dette kan du måtte ta blodprøver og av og til må man på sykehus og ta det som heter elektrofysiologiske prøver av hjertet hvor en kardiolog fører elektroder inn i hjertet via pulsårene og måler hjertets aktivitet på den måten. Lav puls behandles avhengig av den underliggende årsaken til den lave pulsen.

Behandling for høy puls - takykardi

Behandling av høy puls avhenger av den underliggende årsaken og kan inkludere trening, medisiner, medisinske inngrep, mindre inntak av alkohol eller koffein, eller elektrofysiologisk behandling. Av og til må pasienten få en implanterbar pacemaker-kardioverter-defibrillator som hjelper hjertet å holde den rette rytmen.

Har du et spørsmål om puls eller hjertesykdom? Send ditt spørsmål til indremedisiner Nina Bryhn.

LES OGSÅ:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-