Eldre og høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk finnes i større grad hos eldre enn hos yngre mennesker. Før mente man at behandlingen kunne gjøres ut i fra et fastsatt skjema som alle kunne bruke. I dag tenker man at behandlingen må være tilpasset hver enkelts behov og helsetilstand.

Hvorfor behandle høyt blodtrykk?

Egentlig behandler man høyt blodtrykk for å forebygge andre sykdommer i fremtiden. Når man har høyt blodtrykk har man nemlig en økt risiko for å få slag, hjerteinfarkt og hjertesvikt. I tillegg kan man få problemer med øynene og nyrene. Dette er imidlertid noe som går over lengre tid og skjer ikke over natten. Mange synes nok det er frustrerende å måtte bruke medisiner uten å føle seg syk - men ikke å bli syk er nettopp målet med behandlingen!

Hvor lavt bør blodtrykket mitt være?

Eksperter er blitt enige at blodtrykket bør være i nærheten av, eller helst under 140/90 mmHg (millimeter kvikk). Blodtrykket bør måles flere ganger over en periode før man kan være sikker på at blodtrykket virke er for høyt. 140/90 er imidlertid kun et
utgangspunkt og legen vurderer alltid din helse som en helhet. Dersom blodtrykket ditt bare er litt forhøyet kan man starte med å forsøke og endre kostholdet, slutte å røyke, drive med fysisk aktivitet eller andre tiltak.

Hvorfor er eldre med høyt blodtrykk forskjellige fra yngre?

Eldre mennesker er mer følsomme enn yngre personer for å få episoder med lavt blodtrykk, såkalt "ortostatisk hypotensjon". Dette kan pasienten føle som svimmelhet, svartning for øynene eller til og med besvime. I tillegg har eldre mennesker ofte flere sykdommer som man må ta med i vurderingen før man begynner behandlingen av blodtrykket.
Når man starter med medisiner for å få blodtrykket lavere bør man komme tilbake for kontroll etter noen uker. Da kan man kontrollere om medisinene har hjulpet, og diskutere mulige bivirkninger.

Hvilke medisiner passer for eldre?

Flere studier har kommet frem til at flere medisiner har god effekt på blodtrykket hos eldre. Både vanndrivende midler, såkalte beta-blokkere, kalsiumblokkere og angiotensinhemmere kan brukes. Ofte bruker man en kombinasjon av flere midler. For å lese mer om de forskjellige medisinene kan du trykke på lenkene til høyre for artikkelen.

Hva kan jeg gjøre selv?

Ofte kan endring i livsstil være nok i seg selv. Mange eldre synes nok det kan være vanskelig å endre gamle vaner, men det er absolutt mulig! Snakk gjerne med andre du vet har høyt blodtrykk,
kanskje dere kan gjøre noe sammen? Legge om spisevaner, slutte å røyke og gå på tur kan noen ganger være nok til å få blodtrykket ned på et fint nivå. Snakk med legen din om hva som passer best
for deg, og for å få vite mer.

Kilde: InfoMed - faglig oppdatering for leger i allmennpraksis

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Lege på vakt Ishita Barua
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen