Økt trettbarhet etter hjertestenting

Spørsmål

Hei. Min far (75) har vært innlagt med en tett kransearterie bak hjertet (fikk et lite infarkt). Han ble utblokket med stent i denne åren, og de andre årene var fine. En uke før dette ble han operert med fjerning av tykktarm og ileostomi. I denne forbindelsen var han litt tungpustet så han tok en AKG, denne var helt normal, og han ble derfor operert. En uke etter fikk han infarkt. Stentingen ble foretatt for 9 dager siden. Nå er han hjemme og har blitt satt i bahendling med Metoprolol sammen med Atacand, Selo-Zok, Plavix, Albyl-E og Lixiana. Imidlertid så føler han seg kraftløs i armer og kropp, litt smerter i venstre arm, veldig slapp og svimmel ved bevegelse, har også fått mye hudkløe. Fryser veldig lett. Han tror ikke dette går bra, tenker at han ikke kommer seg igjen etter dette, er redd for bivirkninger osv. Tenkte derfor at jeg må få sjekket ut bivirkningene på de nye medisinene som er Metoprolol, Plavix og Lixiana, de andre medisinene har han brukt fra før grunnet rask puls og høyt blodtrykk. På sykehuset tok de også biopsier crista og magefett ifm amyloidose, da det viste tegn til dette ved ekko cor. Han har alltid hatt fine blodprøver, gikk gjennom dem med fastlegen, mange blodstatuser og urin prøver (0 på protein) uten utslag. Lunge røntgen uten anmerkning. Det tar 3 uker før vi får svar på biopsier, men kjenner meg urolig for dette. Håper derfor på tilbakemelding, ønsker så gjerne at han skal få tilbake kreftene slik at han får en god tid fremover. Han har ingen andre sykdommer enn tidligere prostatakreft for 10 år siden. Årsaken til ileostomi var kronisk forstopelse/divertikkelsykdom/arvelig tykktarmskreft.

Svar

Hei! Han har vært gjennom mye i det siste og det er ikke rart at han er sliten. Metoprolol eller selo dok som det også heter kan gi uvanlig mye tretthet, dårlig søvn og lite energi. Heldigvis går dette over av seg selv. Det er vanskelig å si hva som er årsaken til din far. Amyloidose er også vanskelig å uttale seg om før prøven er ferdig analysert. Det kan godt gi økt trettbarhet, men da ville det kommet gradvis før alt dette. De øvrige medisinene han har begynt med gir ikke mye bivirkninger. Nylig stenting er også rimelig sikkert mtp hjerteinfarkt. Mitt beste råd er å ta opp dette med fastlegen og vurdere ny innleggelse dersom formen er dårlig.